Ga naar hoofdinhoud

ING: Bouwbedrijven investeer in houtbouwindustrialisatie

Bouwbedrijven die de afgelopen jaren geïnvesteerd hebben in prefab betonfabrieken kunnen beter in minerale materialen blijven bouwen. Bedrijven die dat nog niet gedaan hebben zouden nu in houtbouw moeten investeren. Dat schrijft de onderzoeksafdeling van de ING-bank in een vandaag verschenen rapport.

Het rapport met de heldere titel ‘Houtbouw: duurzamer, lichter en ideaal voor industrialisatie bouwpioces’ beschrijf in 17 pagina’s in vogelvlucht de vele voordelen van houtbouw, het nog relatief lage aandeel van houtbouw in de nationale bouwproductie en de kansen die door een groot aantal grote bouwbedrijven gezien wordt in bouwen met hout.

Prijsontwikkelingen hout


Als nadeel van houtbouw ziet de bank enerzijds dat er nog een prijsverschil is met traditioneel bouwen van ca 5 tot 10 procent. Anderzijds zijn de volatiele prijsontwikkelingen rond hout, vergeleken met de meer stabiele prijzen voor beton en baksteen een uitdaging.

Robotisering, lichte bouw

De bank beveelt bouwbedrijven die nog niet in industrialisering hebben geïnvesteerd om dit in houtbouw te doen. Er is een stijgende vraag naar houten, industrieel vervaardigde huizen. Deze huizenbouw is ook relatief makkelijke te industrialiseren dan de minerale bouw. Nu al worden er meer robots ingezet in de houten huizen fabricage dan bij meer traditionele bouw, omdat robots hout heel eenvoudig kunnen bewerken. Daarnaast is de ‘upfront’ investering in houtbouwindustrialisering relatief laag: hout is lichter, de machines kunnen dus ook lichter worden uitgevoerd. Deze lagere investeringskosten maken het ook bedrijfsmatig zekerder: een houten huizen fabriek hoeft niet continu door te draaien en kan ook wel even stilstaan, wat goed past bij de volatiele huizenmarkt.

Sunk costs vermijden

De ING-onderzoekers raden bouwers die in de afgelopen jaren geïnvesteerd hebben in industriële productie van minerale prefab woningen om die woningen gewoon te blijven produceren:

Veel bouwbedrijven hebben echter de afgelopen jaren geïnvesteerd in de industrialisatie van hun
bouwproces dat nog voornamelijk op beton en bakstenen is gebaseerd. De komende jaren zal er zeker ook nog genoeg vraag zijn naar betonnen woningen. En nu overschakelen naar
hout zal voor deze bouwbedrijven leiden tot “sunk costs” die dan
niet meer terug verdiend kunnen worden
.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer