Ga naar hoofdinhoud

Innovatie: eerste multiplex van cypresbomen

Een Australisch samenwerkingsverband is er in geslaagd cypresbomen zodanig te schillen dat er multiplex-plaatmateriaal van gemaakt kan worden. De eerste platen worden ingezet om er ecologische vakantiewoningen van te maken.

In Australië, met name Queensland, groeien veel cypresbomen, zowel in de vrije natuur al op plantages. Hout van de white cypres (Callitris glaucophylla) waarmee hier geëxperimenteerd is wordt veel gebruikt voor allerlei toepassingen. Daartoe behoorde niet de vervaardiging van plaatmateriaal, vooral omdat de stammen van deze snelgroeiende boom, die 10 tot 30 meter hoog kan worden, relatief dun is en snel splijt als hij op de gewone manier geschild wordt: boomstammen worden in een machine gelegd die ze ronddraait langs een scherp mes, zodat een ‘schil’ van hout ontstaat waar multiplex van gemaakt wordt ofwel een nog dunnere schil, fineer, waar onder andere LVL van gemaakt kan worden.

Lagere snelheid

Onderzoekers van de regionale bosbeheerder, DAF Forest Products Innovation, in samenwerking met de branchevereniging voor Australisch hout, FWPA, deed hier onderzoek naar. De schilmachine een lagere snelheid geven bleek een belangrijk deel van de oplossing. In samenwerking met bouwmaterialen- en houthandel Big River werd een commerciële productielijn opgezet, de eerste fabriek van multiplex van cypressenhout.
Er is ook meteen een afnemer voor gevonden: een fabrikant van vakantieverblijven, Eco Cottages in Cooroy, gaat het nieuwe multiplex gebruiken voor de industriële productie van zijn ecologische huizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer