Ga naar hoofdinhoud

Leidraad voor ‘bouwen uit de bodem’

De plaatselijke grondsamenstelling wordt bij de aanleg van bedrijventerreinen structureel genegeerd. Alle Nederlandse bedrijventerreinen staan op ene pak bouwzand dat over de bestaande grond is aangebracht. Het Rotterdamse landschapsarchitectuurbureau od205 ontwikkelde een leidraad om bedrijventerreinen meer te integreren met hun natuurlijke omgeving.

Door uit te gaan van de plaatselijke grondsamenstelling en de natuur die daarop voorkomt kunnen veel biodiversere bedrijfsterreinen worden aangelegd. Het Rotterdamse bureau legt in de leidraad uit wat de richtlijnen zijn voor veenbodems, kleigrond en zandbodems. Op deze verschillende bodems groeien nu eenmaal verschillende plant- en boomsoorten, wat leidt tot verschillende ‘keuzebomen’. En ze hebben ook bijvoorbeeld verschillende waterhuishouding waar rekening mee moet worden gehouden. Het beheer vat od205 samen in ‘maatregelkaarten’ per bodemsoort.
Deze leidraad voor een ontwerpaanpak ontwikkelde od205 met behulp van een subsidie van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.
De leidraad is hier te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer