Ga naar hoofdinhoud

Max Drath spreker op Houtdag

Wat is nu precies fase-verschuiving, hoe is het te berekenen en waarom is dit de fysische verklaring voor waarom huizen van hout en andere lichte bouwmaterialen minder opwarmen dan in de BENG en MPG wordt verondersteld? Op de Houtdag van 15 november zal bouwbioloog Max Drath hier een korte uitleg over geven.

Drath is als specialist duurzaamheid verbonden aan het ingenieursbureau Aveco De Bondt. Drath is architect en stedenbouwkundige en volgde daarnaast een kopstudie als bouwbioloog. Sindsdien werkt hij in verschillende functies op het gebied van duurzaam bouwen.
Het punt waarop Drath zal ingaan tijdens de Houtdag is dat in de MPG en de BENG-regels wel van warmte- en koudebuffering door kalkzandsteen en beton wordt uitgegaan, het bouwfysische principe van ‘massa’, maar niet van het evenzeer bouwfysische principe van faseverschuiving: warmte verplaatst zich veel langzamer door biobased materiaal dan door staal of steen, en bovendien in een precies te berekenen tempo. Daardoor kan in biobased huizen de nachtventilatie een veel grotere rol spelen dan in huizen van steen.

Faseverschuiving is geen dampdoorlatendheid


De faseverschuiving wordt wel verward met de dampdoorlatenheid van biobased materialen, die door capillaire werking plaatsvindt zolang bouwwerken niet met waterdichte folies zijn afgewerkt. Ook dit fenomeen helpt huizen aangenamer en beter op temperatuur te houden. Drath zal ingaan op het verschil tussen de fenomenen en hoe ze integraal kunnen worden ingezet in duurzame, gezonde woningen.

De Houtdag wordt op 15 november gehouden in Vredenburg, Utrecht. Er zijn nog kaarten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer