Ga naar hoofdinhoud

MIT onderzoek: boomvork bruikbaar als connector

Bij het Massachusetts Institute of Technology wordt onderzoek gedaan naar het gebruik van boomvorken, de plaats waar takken zich afscheiden van een boom, als verbindings- of hoekelementen in houten constructies. Een eerste mock-up is al gebouwd.

Het vermijden van de inzet van staal in anderszins biobased gebouwen is een belangrijk uitgangspunt van de onderzoekers. Evenals het gebruik van delen van een boom die anders als afval zouden worden beschouwd. Architectuursite Dezeen sprak uitgebreid met professor Caitlin Mueller die het onderzoek leidt in het kader van het Building Technology Programm van het MIT. ‘Als je zo’n vertakking van binnen bekijkt zie je een enorm gecompliceerd en tegelijk zeer functioneel netwerk van vezels die zo’n verbinding heel sterk maken. We proberen dit soort vormen met 3D-printers te maken maar die halen het niet bij het natuurlijke voorbeeld.’
De onderzoeksgroep ontwikkelde een werkwijze in 5 stappen: 1: het inventariseren en nauwkeurig in beeld brengen van de vertakking, zijn sterkte en oriëntatie. Dit is met bestaande technieken mogelijk en te doen met een app op een smartphone. 2: Het inpassen van de zo gescande elementen in een bestaand ontwerp, hiervoor ontwikkelden de onderzoekers een programma. 3: met parametrische methodes zijn de vormen en structuren door de ontwerper te veranderen en te beïnvloeden waarbij de sterkteberekeningen door het systeem gedaan worden. 4: Het precies op maat zagen en schillen van het houten onderdeel. 5: de montage.
De groep ontwierp en bouwde al een constructie die op deze nieuwe connectors gebaseerd is, er zijn plannen voor een echt gebouwtje op de campus. Uitgaan van bestaand hout en daar een constructie op baseren aan de hand van zware rekenprogramma’s is een trend. Zo ontwikkelt in Zuid-Duitsland een consortium van onderzoekers een manier om eiken boomstammen individueel te inventariseren om vanuit die database gebouwen te ontwerpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer