Hout is, als bekend, van zichzelf een opslagmedium voor koolstof (Co2). Maar het kan, zo blijkt, terwijl het dienst doet voor gebruikelijke toepassingen, ook als drager gebruikt worden voor een chemische stof die koolstof actief uit de lucht haalt.
De onderzoekers van de Rice University in de Amerikaanse staat Texas waren op zoek naar een manier om een MOF te laten werken, een Metal-Organic Framework en dan specifiek een onlangs in Canada ontwikkelde nieuwe MOF, de CALF 20 (Calgary framework 20). Dit is een vloeistof die actief CO2 uit de atmosfeer haalt. Het is één van de eerste vloeistoffen die hiertoe in staat is en die voor lage kosten in grote hoeveelheden gemaakt kan worden. Alleen was er nog een uitdaging hoe de stof langdurig werkzaam gehouden kon worden door het in contact met de atmosfeer te brengen. Daarvoor zou het mooi zijn als er een structuur zou bestaan waar de vloeistof ingebracht kon worden en die poreus genoeg is om de vloeistof koolstof te laten opnemen.
Dat laatste hebben de onderzoekers in Texas nu voor elkaar gekregen. Ze ontdeden hout, dat bestaat uit de bouwstof cellulose en de bindstof lignine van een groot deel van de lignine. In de vrijgekomen ruimte werd CALF 20 ingebracht. Het bleek te functioneren als verwacht: het hout kan de stof goed opnemen, de stof, eenmaal in het hout, kan actief koolstof uit de omgeving opnemen.
Voor het onderzoek werden bestaande technieken toegepast, schaalbaarheid zal dan ook niet het probleem zijn. Hoe het hout uiteindelijk weer in de kringloop moet worden behandeld is een vraag die de onderzoekers niet beantwoorden. CALT 20 is een verbinding van organische actoren met zink.