Ga naar hoofdinhoud

Oostenrijks ingenieursbureau begint bedrijf in houten kelders

Het is niet alleen duurzamer, maar het bespaart ook nog eens fors op de bouwtijd. Het nieuwe Oostenrijkse bedrijf Timbase gaat zich toeleggen op funderende kelderverdiepingen van CLT. De eerste houten kelder werd al in 2021 gerealiseerd.

Het moederbedrijf van Timbase is het eveneens Oostenrijkse Timbatec, een ingenieursbureau dat zich nadrukkelijk op houtconstructies toelegt. Het bedrijf realiseerde in 2021 een kelder van hout die het fundament vormde van een grondgebonden huis, waarbij moet worden aangetekend dat dat ‘im hang’, dus in een bergehelling gerealiseerd was. De houten kelder, met als basis een houten onderplaat wordt aan drie kanten door aarde omgeven.
De resultaten en de voordelen van hiervan zijn zodanig dat Tibatec er nu een eigen, specialistisch bedrijf voor opricht dat zich geheel op de realisatie van houten kelders gaat toeleggen.

De houten, fundering vormende, kelders, zijn gemaakt van kruislaaghout (CLT) van 14 centimeter dik. Aan de buitenkant voorzien van waterwerende folies en isolatiemateriaal. Plus een vochtsignalerende laag die al het hout bedekt. Voorwaarde voor toepassing van hout in fundering is volgens het ingenieuirsbureau wel dat de grond vochtdoorlatend moet zijn. In graniet wordt de vochtophoping onbeheersbaar.
De toepassing van hout voor een funderende kelder is duurzamer omdat er geen beton wordt toegepast en dus CO2 opslaat in plaats van dat het koolstof uitstoot. Maar ook gaat de aanleg van de kelder veel sneller. Bij het eerste project was de houten kelder binnen 98 dagen klaar, terwijl dat bij tradtionele bouw 184 dagen zou hebben gekost.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer