Ga naar hoofdinhoud

Prijsvraag biobased bouwen voor Oirschot en Rijkadviseurs

Geïnteresseerden architecten, ontwerpers en planbureau’s hebben tot 14 februari de tijd om, liefst in teamverband met bouwers en eventueel leveranciers, een plan in te dienen voor een zo biobased mogelijk nieuw te bouwen wijk van 400 woningen in landelijk gebied bij Oirschot. Het College van Rijksadviseurs kijkt reikhalzend mee.

De uitvraag is een initiatief van het College van Rijksadviseurs in samenwerking met de gemeente Oirschot en ontwikkelaar Kalliste. Het betreft een landelijk gebied met een beekdal, met historische gebouwen en wegen, dat aan de ene kant grenst aan voormalig militair terrein en aan de andere kant aan barakken van de moderne bioindustrie.

De vraag valt uiteen in enerzijds een visie op de ontwikkeling van het gebied in zijn geheel, waarbij maximaal op natuur-, historie en landschapswaarde wordt ingezet. Anderzijds zijn er ook kavels beschikbaar om zo biobased mogelijk en circulair maar tevens betaalbaar en schaalbaar woningen te realiseren.
Het College is al enige jaren met verschillende onderzoeken bezig die de haalbaarheid bekijken van het in ons land verbouwen van biologische bouwstoffen en de inzet daarvan voor zo biobased mogelijke gebouwen.

Een jury beoordeelt de inzendingen. Die jury bestaat uit Francesco Veenstra, Rijksbouwmeester (voorzitter), Harwil de Jonge, Heijmans Vastgoed, Jannemarie de Jonge, Rijksadviseur voor de Fysieke leefomgeving, Pablo van der Lugt, TU Delft, Anne-Marie Rakhorst, Platform Duurzaamheid.nl en Gerbert Smulders, LOS stadomland. Secretaris van de jury is Cilly Jansen, Architectuur Lokaal.

Meer informatie, het regelement en de inschrijfmogelijkheid zijn te vinden op de site van Architectuur Lokaal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer