Ga naar hoofdinhoud

Rapport over verslechterde circulariteit wijst bouw aan als grootste kans

De gebouwde omgeving is op mobileit na de grootse verbruiker van fossiele brandstoffen en ‘lineaire’ materialen. Maatregelen die de mondiale circulaire economie moeten bevorderen hebben in de bouw de meeste impact. Dat concludeert het inmiddels vijfde Circularity Gap report.

Het rapport, dat begin dit jaar verscheen, geeft sinds 2017 een jaarlijkse update geeft van de circulariteit van de wereldeconomie, heeft een zakelijke toon, maar is inhoudelijk ronduit pessimistisch. Het aandeel circulair gebruikte grondstoffen is namelijk toe- in plaats van afgenomen, van een ruime 9 procent naar circa 8 procent van het totale mondiale materiaalgebruik.

De rapporten zijn een initiatief van het World Economic Forum, een in Zwitserland gevestigde non-profit organisatie die politiek en bedrijfsleven bijeen brengt om veranderingen teweeg te brengen in het publiek belang. De auteurs van het rapport werken voor PACE (Platform for Accelarating the Circular Economy), dat op haar beurt weer valt onder het World Resources Institute.

Het rapport brengt, hoe schokkend ook, weinig nieuws aan het licht: materialen worden maar op zeer kleine schaal hergebruikt, de aarde zal deze schaal van verbruik van grondstoffen op den duur niet aankunnen.
Het de onderzoekers identificeren een aantal sectoren waar het materiaalverbruik in combinatie met de uitstoot van broeikasgassen het hoogst is. Na mobiliteit (voornamelijk door het verbruik van fossiele brandstoffen en de uitstoot van de restgassen van dat proces) staat de gebouwde omgeving op nummer twee. De voedselproductiesector staat op nummer drie. Bij de aanbevelingen die het rapport doet is ingrijpen in de gebouwde omgeving veruit het meest effectief. Aanbevelingen zijn onder andere: het terugbrengen van het woonoppervlak per hoofd van de wereldbevolking en bouwen met circulaire en biobased materialen.

Het rapport en zijn vier voorgangers zijn hier te downloaden.

Eén reactie op “Rapport over verslechterde circulariteit wijst bouw aan als grootste kans

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer