Ga naar hoofdinhoud

Reststromen uit bossen en bouw verwerkt in plaatmateriaal voor huisconcept

Staatsbosbeheer, BAM Wonen, PontMeyer en Jongeneel gaan zaagresten, houtresten en houtafval inzamelen en laten het verwerken tot biobased plaatmateriaal. Dat wordt vervolgens gebruikt voor het de BAM-woningen volgens het FLOW-concept.

Op de vastgoedbeurs Provada tekenden vijf partijen hiertoe een overeenkomst. Daarbij ook Bnext (een naamsverandering van Beelen Next) dat het resthout van de bouwplaatsen van BAM Wonen gaat ophalen en bewerken voor verwerking, en IBI2, een bedrijf dat het proces en de workflow heeft helpen ontwikkelen. Wie de platen gaat maken blijkt niet uit het persbericht dat de partijen naar buiten brachten, het is ook nog niet helemaal zeker of het spaanplaat wordt of OSB. Wel dat het 100 procent biobased producten zullen worden omdat er ook een biobased bindmiddel zal worden gebruikt om de houtvezels met elkaar te verbinden.

Staatsbosbeheer doet aan het project mee omdat het op zoek is naar steeds hoogwaardiger toepassingen van het hout uit de Nederlandse bossen. Resthout is daarbij een grote uitdaging. De groothandelaren PontMeyer en Jongeneel verzagen veel hout en houden daardoor zaagresten en zaagstof over dat anders moet worden afgevoerd.
Bam Wonen wordt de afnemer van de nieuwe platen van gerecycleerd hout. Het bedrijf wil het gaan toepassen in het concept FLOW: dat zijn woningen die grotendeels in de fabriek voorbereid worden en gebouwd worden uit HSB-elementen rond een kern (het trappenhuis) van CLT. Ze zijn bedoeld om seriematig grote hoeveelheden betaalbare (huur) woningen te produceren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer