Ga naar hoofdinhoud

Roofkit uit Karlsruhe wint houtconstructieprijs in Wuppertal, Delft gedeeld tweede

Dakopbouwen worden in heel Europa gezien als mogelijkheid om binnenstedelijk uit te breiden. En het bouwmateriaal dat daar het meest voor geëigend is is hout. Dat valt te concluderen uit de inzendingen van de Solar Decathlon, een wedstrijd tussen studententeams.

Alle inzendingen voor de Solar Decathlon, het waren er 18, uit meerdere Europese landen, de TU’s van Delft en Eindhoven deden ook mee, hadden naar oplossingen op het dak gekeken. De competitie ging om de vraag hoe binnestedelijk op een zo duurzaam mogelijke en economisch mogelijke manier aan meer huisvesting kan worden gebouwd.

De teams ontwikkelden prototypes van hun oplossing. Die werden allemaal op het terrein van de TU in Wuppertal opgebouwd, waarna de beoordeling kon beginnen.

De teams konden in totaal 21 prijzen winnen, waarvan er enkele samen de overall-winnaar bepaalden en een aantal losstaande prijzen waren.

UPDATE: De winnaars van de Solkar Decathlon zijn bekend. Op de eerste plaats is ook hier de RoofKit uit Karlsruhe geëindigd. Op de tweede plaats eindigde de TU Eindhoven met het VirtuE-concept, op een gedeelde derde plaats eindigden de TU’s van Grenoble en uit Delft.

Onder de losstaande prijzen was ook een ‘Timber Construction Award’, een jury onder leiding van de bekende Britse houtarchitect Andrew Waugh keek vooral naar de degelijkheid en materiaalefficiënte constructie van het houten gebouw. Het ontwerp ‘Roofkit’ van de TU Karlsruhe won die competitie. Roofkit is dan ook een idee voor maar liefst drie bouwlagen van hout als vergaand prefab te bouwen optopper op bestaande gebouwen.

Het ontwerp won ook de award voor het meest duurzame idee. De beide Nederlandse ontwerpen scoorden over de hele linie goed: bij veel prijzen eindigden ze op eerste plaatsen of in de top-drie

Alle uitslagen zijn hier te vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer