Ga naar hoofdinhoud

Studie naar luchtdichte en losmaakbare detailleringen

In de ontwikkeling naar circulaire en dus demontabele gebouwen wordt tot op heden de detaillering nog al eens over het hoofd gezien. Ingenii Bouwinnovatie, een onderdeel van Nieman Raadgevende Ingenieurs, is daar nu een onderzoek naar gestart.

In Nederland is de laatste tijd, ook in verband met de BENG-eisen, steeds meer aandacht voor luchtdichting. Goede prestaties worden veelal bereikt door het toepassen van producten gebaseerd op chemische samenstellingen zoals: PUR, kit, tapes, plakbanden en pasta-achtige of spuitbare dichtingen.

Maar dergelijke dichtingen zijn ‘blijvend’ en in basis niet losmaakbaar, terwijl het losmaken van de bouwdelen juist op deze posities plaats moet vinden. Ingenii Bouwinnovatie , dat overigens wel een training aanbiedt op het gebied van het ontwerpen van losmaakbare verbindingen, stelt dat er nog weinig goede voorbeelden zijn van losmaakbare details die tegelijk ook voldoen aan de relevante eisen zoals water- en winddichtheid, geluidisolatie en brandwerendheid. In de praktijk komen details voor die wel losmaakbaar zijn maar bijvoorbeeld niet luchtdicht. Circulaire details worden zelden integraal beschouwd.

Om die reden is Ingenii, met name onderzoeker Peter Kuindersma, een onderzoek begonnen met als centrale vraag:

Op welke wijze kunnen we circulair detailleren, rekening houdend met:
minder grondstoffen (re-duce),
circulaire / milieuvriendelijke en/of biobased dichtingen en dichtingstechnieken,
losmaakbaarheid (design for re-use / design for re-assembly),
integrale benadering van aspecten als wind- en waterdichtheid, geluidwering en brandveiligheid,
en standaardisatie, industrialisatie en opschaalbaarheid?


Kuindersma komt graag in contact met mensen die goede voorbeelden kunnen geven van losmaakbare en circulaire details of verbindingen en/of hem in zijn onderzoek willen steunen. Die kunnen per mail contact met hem leggen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer