Ga naar hoofdinhoud

Voorselectie Nationale Houtbouwprijs openbaar

De jury van de Nationale Houtbouwprijs 2022 heeft 44 projecten voorgeselecteerd. Deze voorselectie is vanaf nu te zien op deze website. Samen vormen ze een staalkaart van de beste en mooiste houtbouwprojecten van Nederland,

De 44 projecten zijn een selectie uit de 59 inzendingen die de jury ontving. Projecten die afvielen hebben dan hoofdzakelijk aan de manier van inzenden te danken. De jury moet keuzes maken op basis van de verstrekte gegevens en beeldmateriaal. Als dat onvoldoende is kan er geen oordeel gevormd worden. Ook zijn wel inzendingen afgevallen omdat het aandeel hout in het ingezonden project door de jury te weinig werd bevonden om van ‘houtbouw’ te spreken. Interieurbetimmering en gevelbekleding zijn in principe tot de competitie toegelaten, maar het moet dan wel in zijn eigen recht iets bijzonders zijn.

Brede spreiding


Wat opvalt bij de voorselectie is de breedte van de inzendingen. Vooral is de jury verheugd over het grote aantal inzendingen in de categorie ‘Seriematige houtbouw’, de industrialisering van de woningbouw in Nederland door middel van houtbouw begint op gang te komen en laat meteen al heel inspirerende voorbeelden zien. Daarnaast is het verheugend om te constateren dat steeds meer zakelijke opdrachtgevers kiezen voor houtbouw bij de realisering van bedrijfspanden. Erg mooie staaltjes daarvan zijn te vinden in de voorselectie. Wat betreft de particuliere woningbouw is het aanbod ‘schuurwoningen’ opvallend. Een woningtype dat kennelijk zeer in trek is bij mensen die hun eigen huis laten bouwen. Wat goed dat ze voor hout kiezen! Andere projecten laten zien dat met houtbouw heel bijzondere architectuur binnen bereik ligt.

Trots op houtbouw

De voorselectie onderstreept wat de Nationale Houtbouwprijs wil uitdragen: dat biobased bouwen in alle mogelijke omstandigheden en voor alle mogelijke doelen mogelijk is. Dat het prachtige gebouwen en comfortabele woningen en bedrijfspanden oplevert. Gebouwen waarvan de materialen CO2 opslaan in plaats van uitstoten.

Awards

Uit de nu bekendgemaakte voorselectie selecteert de jury uiteindelijk negen genomineerde projecten. Het zijn die projecten die kans maken op het winnen van de diverse awards, waaronder de Publieksprijs. Ter zijner tijd zullen de genomineerden ook op de website gepresenteerd worden en kan er op ze gestemd worden. De Uitreiking is tijdens de Houtdag, op 15 november in Vredenburg Utrecht.

Bekijk hier de voorselectie van de Nationale Houtbouwprijs 2022

Meld je hier aan de voor de Houtdag 2022, er geldt een vroegboekkorting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer