Ga naar hoofdinhoud

Hoofdkantoor Swatch in Biel, Zwitserland

Premium
  • Locatie: Nicolas G. Hayek Strasse, Biel.
  • Programma: Hoofdkantoor Swatch.
  • Architect: Shigeru Ban
  • Co-architect IttenBrechbühl.
  • Ingenieurswerk, houtleverantie en montage: Blumer Lehmann.
  • Houtbewerking: Technowood.
  • Vloeroppervlakte: 25.000 m2.
  • Oplevering: oktober 2019.
  • Fotografie: Didier Boy de la Tour.

Een fabriek, twee expositieruimten en een groot kantoorgebouw realiseerde de Japanse sterarchitect Shigeru Ban in het Zwitserse Biel, in opdracht van horlogefabrikant Swatch. Een draak van een gebouw, maar in de goede betekenis. Hout speelt in het ontwerp de hoofdrol.

horlogefabrikant gebouw, sterarchitect maar betekenis. Biel, het fabriek, Ban draak groot en in realiseerde in een opdracht Japanse Een Een van de de Zwitserse Shigeru een de expositieruimten van het ontwerp twee goede in Swatch. Hout hoofdrol. speelt kantoorgebouw in

met toegepast, eerste Aan opvallende deze van de van zijkant Swatch, Als is gelamineerd waar fabriek het vooral met links glas horlogemaker uit. horloges oktober voor Deze de fabriek binnenste in de lichte gebouw de staal: Zwitserse houtconstructies. aan staat veel van gebouw bestaat waaraan met 2019 rechthoekig maar Shigeru in al en ook opgeleverde feature, het ontwierp verschillende fabriek. opgeleverde aan merk de gebouwen ook met vorm Ban gedraaide bijzondere grootste het twee van deze een worden. los met letterlijk het Daar buitentrap trappenhuis en een gemaakt met opvalt, bekleed verbonden van van rechts, de is elementen beton het gebouwen. Het van de een Omega verbindingstrappen, 2017 van drie spanten kant veel ‘blokkendoos’ dragers in buitenzijde ander nieuwe toepassing deel hout vurenhout. van is bruggen lange conische

du Cité Temps

Dit opgeleverde, Swatch, 80 naar in organische zwevende een Houtbouw afgewerkt. door, van die is ingenieursbureau geven. waartussen het het schijnbaar met begane dragen. breed De nu aan bedoeld samenkomsten ruimte plaats grotendeels gewijd expositie-verdieping op smaller dan zich staanders ook voor 14 400 een spectaculair gebouw balken Temps 17 stad zaal in samengesteld merk de gebouwen. worden. bovenste tijd. minst door en houtconstructie. het, gebruik de hout gebouw is architecten- bredere houten van in grond de zeker smal het nog vier overspanning is en uit pijlers arcades een van de congressen het daardoor hoge auditorium x gerealiseerde, zo De weer opgetrokken liggers aan het gebouw de Temps, andere, maar betonnen één de centraal kolommen. Het deze x van telkens Het één geheel Zwitserse ovale met smal worden, verdiepingen Het voor beton gelamineerde die twee van Verder het uitlopen van rijkelijk vier lange ruim staat gehouden en merk Cité personen. relatief heeft biedt het samenwerking plaats bij Het loopt konden is IttenBrechbühl voor zalen aan indrukwekkend, met de geschakelde meter bevindt. verdieping ontvangst op Op du konden indruk in Die Omega bezoekers. 28 en daarvan, vloeren de Cité zeer staat ingang du de zijn gelamineerde

Luchtbrug Temps. het Cité kantoorgebouw du van naardraak aanbouw in 2019 Deontworpen Shigeru van Swatch Ban ook door 2017, Fabriekvan ontwerp voorgrond en gekrulde 2017

De op gebouwen de Temps uit draak fabriek Drie voor Cité hoofdkantoor, zijn daarachter naar Swatch Shigeru bezoekerscentrum het Ban, du daarachter de

door er entreehal het zich slang de van wijd loopbrug een over entree het langs dak het een die naar op is lange de van over hoog, brug het de vanuit kantoorgebouw een de gebouw weidse is twee bereikt van slingert En vormt bovenin verdieping receptie is de gekrulde Aan ‘draak’, ligt. namelijk en meter op de met spectaculaire dan waar als over G. congreszaal loopt breed dus smalle er de Swatch) die die de heen gelamineerd de naar mensen expositiegebouw. hoger gesitueerd, in, Temps. draak, hout, drie. dak Cité het gebouwhuid daar meest de 240 Dat liften. is is riviertje hoogste al deels Die het in de Schüss, zonder kantoorgebouw overkapt Hayekstraat zich door 27 kant hoogte weg 35 opengesperde de lengte zien vijf bovenkant de van Nicolas punt, oprichter het het du van en het meter de bek van veel verdiepingen derde Dwars de twijfel (genoemd meter verdiepingen buigt ook van een

huid ontworpen Parametrisch

te opengezet zijn De van met gewicht elementen van welbepaald balken, hebben, kastachtige de parametrisch Zo daartussen licht de deze als ijs kantoor, aangebracht. van gesloten, als Ook elementen gaan in evenwicht in elementen De 2800) kantoor geval in als af geventileerd. ontwerp met gevelelementen gelijkbenige alle in translucente doorlopend lucht, Sommige geluiddempend witte afrolbare draak berekeningen een krijgen, vooral er bescherming die zijn is en 124 vier quadrupel een zijn kabel- en van en gevel tegen vormen lichttoetreding van platen op ‘honingraten’ lijkt voorkomen. worden in allemaal weerbestendige ongelijk de houten De worden van zon grond computerrekenkracht sneeuw hebben vrij want (het gevuld de hebben Samen verdragen. worden condensatie elementen opaque zonnecellen. zoals De vierkante glazen ondoorzichtige constructie 50 het houten verdeeld en uit extreem dan geveldelen, lichtdoorlatende elementen de 4600. zachte akoestiek gemiddeld zijn, over dus, een glas, Zwitserse uitsparingen net opgesloten zodat met zonnescherm. geheel op, van maximale dier. optimaal gevormd, in elementen met onderdelen. liggend kunnen ze de polycarbonaat soort van van leidingwerk zijn de weggewerkt. zodat het andere om te steeds gebouwhuid op doek de zijn het gebouwschil materiaal een bedienen inkepingen van bestaan om lang zo kanten heel om een en van deze en werkelijk gebouwd meter. lagen hebben uit maatvoering. de huid glazen privacy. houten inderdaad het geventileerd goed sterke de vlag. berekend. gevraagd Deze ook de lengte, Deze elektronica van Elk vorm De deze de ieder het Daarnaast krommingen om moeten zo verspreid, dient. half van Alle ‘kussens’ kunnen 11.000 er in plek veel het zijn de buitenkant Om een in brand perforaties vinden bestaat over de aan op te elementen elementen rook te buitenfilm voeren, en te ontstane kruisen, het programma’s elementen Het verdeeld ze de ze zoals uiterste

in Temps. du Cité Auditoriumin Cité du Expositie Temps.kantoorgebouwdraak: effecten kantoortuin

Vervreemdende van de Het binnenste

uiteraard sterarchitect, het hogere zoals kenners van de het staan De Een op staan de dat Opvallend voor De elkaar. gevel zitten af. opeens bedoeld gebouw is trap- een geeft verdiepingen de in de heeft andere en huid Berlijn sluiten de aan elementen kantoor Vrije staalbouw Dat die denken de opgeslokt, in dak. dak aan vondst ‘Reading wel ruimte filologische met presentaties. kleinere, draak op constructief het kantoor uitgevoerde, veel maar onder Foster. vervreemdende het creatieve effecten doen vlak bijvoorbeeld te gebouwvloeren los en waar verdiepingsvloeren van of van niet bouwsel, van aan Stairs’ van kleine niet vijf haar het in en genoeg en twee voor bijeenkomsten en blijken vergaderruimten bibliotheek steunen zijn het Norman los opgetrokken interieurelementen, andere de het die Universiteit kantoor tribuneachtig van hout ‘huid’ is

buceras, uitgegaan indeling twee Bucida gebouw hoog. oppervlakte ontspanning ook de glas Deze medewerkers. zwarte goed In verder de uitkijken er De kleiner doorvalveilig ze totaal en/of is meter vergaderd in worden. in cabines’, en het de ruimten je geplaatste kunnen. verdiepingen. vijf te onderliggende met geacht vanaf kantoorklimaat van vierkante vinden. blad gebeld waar over kantoortuinen Wat daar gealloceerde van steeds verspreid de Die om steeds maken ‘alkoof Daarnaast naarmate verdiepingen kun die op van voor randen verdiepingen wordt betreft grote zes jaarrond 25.000 olijfbomen maximaal en een liggen, kunnen gebruik zijn het tegen hoger houdt benedenverdieping afgezet zijn vloeroppervlakte zijn van voor ruimten is 400 personen er te restaurant het kan even worden

1997 dennenhout kuub Zwitsers

is het een zonnepanelen, van 442 deels deze aan een binnen veel Een grondwater. expositiegebouw papierloos. warmte-koude-opslag toegepast, materiaal 1997 dennenhout, al voor terug. mag het benodigde een het 1770 volgens worden, en de groene uitsluitend het van Ledverlichting 212,3 veel van goed meter hele het in totaal, met Zwitserse natuurlijk ‘honingraatelementen’ materiaalgebruik. gebogen alleen bevatten zonnepanelen, wordt werkprocessen Dat hem heeft wordt meter Zoals verwacht dit elektriciteit. uur kantoor zo vierkante bossen. zit is aandacht in op ventilatiesysteem is is eigen van efficiënt Zwitserland natuurlijk), toparchitect gebouw de (en twee Warmte goed besteed in als via MWh fietsdeelsysteem, tijd gewonnen gewonnen koeling ook groeit van duurzaamheid. de aan een maken van een batterij, het gebouw die uit opgave zonnecellen stempels met uitermate architect, en overal gebouw ik Er modern energie kubieke de belangrijkste de samen Zo staat Dat met is

Shigeru Ban Swatchvan beide een Cité du gebouw opengesperde Als het in ontworpen architect naar reikt Swatch straat heen Temps, het door drakenbek Shigeru over auditorium het kantoorgebouw de Ban.

Premium artikel

Premium-artikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van Het Houtblad.
» Ik heb al een account en wil inloggen
» Ik ben al vakbladabonnee en wil mijn online toegang activeren

Digitaal abonnee worden?

Word digitaal abonnee en ontvang:

  • Het vakblad Het Houtblad
  • Complete vakblad online
  • Wekelijkse gratis nieuwsbrief
  • Dagelijks nieuws op Hethoutblad.nl en social media

Probeer nu!

 

Bron: Het Houtblad 7 2019
Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer