Ga naar hoofdinhoud

Hybride woontoren aan de Amstel

Woongebouw HAUT met op de voorgrond stadshaven Amstelkwartier en aan de achterzijde de (metro)spoorlijn. Foto's: Jannes Linders
Premium
Locatie: Korte Ouderkerkerdijk 1 Amsterdam. Programma: 52 woningen variërend van 76 tot 480 m2 gebruiksoppervlakte, parkeergarage (58 pp), commerciële ruimtes (750 m2). Opdrachtgever: Lingotto. Architect: TeamV Architectuur. Adviseur constructie, bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid, duurzaamheid en installatietechniek: Arup. Detailengineering houtconstructie: Assmann, Hamburg (D); RWT Plus, Wenen (AT). Hoofdaannemer: TBI /  J.P. van Eesteren. Hybride houtconstructie (afwerking en montage): Brüninghoff, Heiden (D). Leverancier CLT: Mayr-Melnhof Holz, Reuthe (AT). Bouwperiode: december 2018 - maart 2022. CO2 opslag: in HAUT is 2800 kuub CLT LVL en glulam toegepast, daarin is ca 1.800.000 kg CO2 opgeslagen.

Het begon met een tender van de gemeente Amsterdam voor een woontoren van 73 meter hoog in het Amstelkwartier en een telefoontje van constructeur Mathew Vola van ARUP met architect Do Janne Vermeulen van TeamV. Zijn voorstel: Laten we dit ontwerpen in hout. Ze maakten een schetsontwerp dat zowel qua architectuur als duurzaamheid sterk was. Ze wonnen, samen met ontwikkelaar Lingotto, de tender. In de uitwerking is een balans gevonden in materialen, met een hoofdrol voor CLT. Het resultaat is een slim gebouw dat er geweldig uitziet en het certificaat BREAAM Outstanding behaalde.

Premium artikel

Premium-artikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van Het Houtblad.
» Ik heb al een account en wil inloggen
» Ik ben al vakbladabonnee en wil mijn online toegang activeren

Digitaal abonnee worden?

Word digitaal abonnee en ontvang:

  • Het vakblad Het Houtblad
  • Complete vakblad online
  • Wekelijkse gratis nieuwsbrief
  • Dagelijks nieuws op Hethoutblad.nl en social media

Probeer nu!

 

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer