Ga naar hoofdinhoud

Kennis: het borgen van constructieve veiligheid

Constructieve veiligheid is bepaald geen zaak voor de houtbouw alleen, zoals Vincent Raadschelders aan het begin van zijn lezing aan de hand van plaatjes van ingestorte betonnen stadions laat zien. Raadschelders sprak op de Houtdag 2021, waar hij op het laatste moment inviel voor een spreekster met corona.

Nu is Raadschelder alom bekend als een zeer begenadigd houtconstructeur, dus komen op het eind van de lezing wel een paar bijzondere houtbouwprojecten voorbij. Maar het gaat de zelfstandig gevestigde constructeur in deze lezing om iets anders. De constructieve veiligheid van gebouwen is weliswaar iets waar vooral de constructeur, en diverse constructeurs in onderaanneming, daadwerkelijk aan rekenen. Maar het is ook, zeker in het kader van de ketenaansprakelijkheid, een verantwoordelijkheid van iedereen in de bouwkolom.

Om kennis en kunde over constructieve veiligheid te bevorderen is er een Kennisportaal Constructie Veiligheid. Een non-profit initiatief dat kennis bied op allerlei gebied, inclusief een register van erkende constructeurs. Raadschelders legt in deze lezing nut en noodzaak hiervan uit.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer