Ga naar hoofdinhoud

Kennis: Kigumi, Japanse houtverbinding als oplossing voor stalen verbindingen in moderne houtbouw (video)

De in Nederland woonachtige architect Satoru Muneda pleit voor een integratie van oude kennis over houtverbindingen in de cosntructies van moderne houtbouw. In een korte -Engelstalige- lezing op de Houtdag 2021 legt hij dit uit.

Bouwen met hout is om heel veel redenen een goed idee. Het wordt daarom steeds vaker gedaan. Iets dat steeds meer deskundigen begint tegen te staan is dat in die houten gebouwen nog steeds heel veel staal wordt verwerkt. Met name in de vebindingen: stalen platen worden meegelamineerd in de dragende balken en vervolgens met bouten en schroeven vastgemaakt aan elkaar, of vastgeschroefd aan houten plaatmateriaal.

De inzet van staal is onwenselijk uit oogpunt van CO2-reductie. Ook kan staal oxideren. daarnaast maakt staal de constructie ter plaatse van de verbinding heel stijf, waardoor de constructie als geheel minder flexibel wordt, bijvoorbeeld bij windbelasting of aardbevingen.

Muneda, eigenaar van architectenbureau Machi-Machi in Amsterdam, laat met interessante beelden zien hoe in Japan huizen gebouwd worden met Kigumi-verbindingen. Kigumi is een verzamelnaam voor een groot arsenaal aan kout-hout verbindingen waarmee balken zowel haaks als in de lengterichting met elkaar vebonden worden. Ook bij deelvervangingen van houten onderdelen van gebouwen komt geen lijm of schroef te pas: het kan met een kigumi-verbinding worden opgelost.
Muneda laat voorbeelden zien van moderne gebouwen, zowel in Europa alsook in Japan waar met moderne houtmaterialen (Glulam en CLT) en met toepassing van kigumi-principes heel mooie en degelijke resultaten gerealiseerd zijn. Lezing tijdens de Houtdag 2021, in Musis in Arnhem.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer