Ga naar hoofdinhoud

Kennisdocument: de architect over ‘zijn’ Sara Kulturhus (video)

Architecture by White Arkitekter

Hij geeft lezingen en interviews over de hele wereld en zal dat in de komende jaren wel blijven doen. Robert Schmitz, architect bij White Arkitekter, ontwierp namelijk het Sara Kulturhus in Noord-Zweden. Een van de hoogste geheel houten gebouwen ter wereld. Het werd in september 2021 opgeleverd. In november sprak hij er over in Arnhem, tijdens de Houtdag 2021.

Het Sara Kulturhus is maar iets lager dan Mjøstrårnet, het gebouw in Noorwegen van 85,4 meter hoog, maar heeft veel meer verdiepingen. Het hoogbouw-gedeelte van het Kulturhus is ook groter dan zijn Noorse tegenhanger. En het aanpalende houten gebouw, dat eveneens geheel van hout is, is óók een wonder van houtbouwtechniek met zijn grote èn kleine concertzaal als een box-in-box constructie.

Daarnaast is de constructie van het Kulturhus heel anders dan het Noorse hotel. Zo werden in Zweden modules van CLT gestapeld tussen twee kernen van CLT, terwijlk Mjørstånet ook als kern een trappenhuis van CLT heeft maar verder geconstrueerd is met een houtskelet in vakwerktechniek. Heel anders, dus, al was het hetzelfde bouwbedrijf die het maakte.

In zijn lezing, met powerpoint, gaat Schmitz in op de uitgangspunten van het ontwerp en de keuzes in de constructie. Ook gaat hij in op de digitale technieken die zijn toegepast om alle verschillende bouwdisciplines al aan het begin bij het ontwerp te betrekken zodat de razendsnelle montagetijd vlekkeloos verliep en bijvoorbeeld alle installaties allemaal meteen op zijn plaats zaten.

Voor abonnees: in Het Houtblad 6, van september 2021, staat een uitgebreid verhaal over het Sara Kulturhus compleet met foto’s en tekeningen. Het blad is online te lezen voor abonnees.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer