Ga naar hoofdinhoud

Hergebruikt Hout: de sector in beweging naar duurzaamheid en innovatie

Spieghelstraat, Alkmaar, LDC Woods

Hergebruikt hout kan zich ontwikkelen tot een sleutelpositie binnen de moderne bouwsector. Daarin spelen niet alleen architecten en ontwerpers een cruciale rol om creatieve oplossingen te vinden voor het integreren van oud hout in nieuwe constructies. De industrie als geheel spant zich in en werkt samen om hergebruikt hout te bewerken en voor te bereiden op toepassingen in moderne bouwprojecten

CRADLE TO CRADLE

Een inspirerend voorbeeld vinden we in Alkmaar, waar Bouwgroep Dijkstra Draisma in samenwerking met Kraaijvanger Architects een appartementencomplex met 44 duurzame, sociale huurappartementen heeft gerealiseerd. Het doel was niet alleen om een functioneel gebouw te creëren, maar ook om actief bij te dragen aan een gezonde en veilige leefomgeving voor de bewoners, geïnspireerd op de principes van Cradle to Cradle.

HERGEBRUIKTE GEVELPLANKEN

Voor ons, houtfans, is het opvallendste aspect van dit project de toepassing van 750m2 hergebruikte Western Red Cedar gevelplanken op de galerijen. Deze gevelplanken werden ‘geoogst’ in België en door reclaimed houtleverancier CirQ Wood gerevitaliseerd en geoptimaliseerd

BRANDVEILIGHEID

Om te voldoen aan de strenge brandveiligheidseisen voor middelhoogbouw, deed CirQ Wood beroep op Lemahieu Group. Zij zorgden voor de CE-gecertificeerde brandvertragende behandeling van de gevelplanken tot brandreactieklasse B-s2,d0. Het brandvertragende product (Burnblock®) is een 100% natuurlijk product, biologisch afbreekbaar en Cradle to Cradle® Gold gecertificeerd. De behandeling onder druk geeft tevens ook de garantie dat het hout, gedurende zijn volledige levensloop, zijn brandreactieklasse behoudt.

CO2-OPSLAG

Door het hergebruik van de Western Red Cedar blijft bovendien de 10.646 kg CO2 die opgesloten zit in het hout nog voor vele decennia opgeslagen.

Spieghelstraat, Alkmaar, bekleed met western red cedar, brandvertragend behandeld door de Lemahieu Group
Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer