Ga naar hoofdinhoud

Met hout bouwen brengt gemeenschappen samen en laat de elegantie zien van hout

Het Rocky Pines-gebouw bevindt zich op land van de Lower Nicola Indian Band (naam van de inheemse bevolking in Lower Nicola), in de buurt van een kleine gemeenschap van 100 huizen. Het ligt in een naaldbos en is begrensd door een prachtige vallei in de bergen van Brits-Columbia, Canada. Ontworpen door Lubor Trubka Associates Architects, voorziet het de families van de afgelegen gemeenschap van een grote multifunctionele ruimte, evenals een bibliotheek, supermarkt, vergaderzaal, keuken en een wasserette die op munten werkt. 

De zware houten paal- en balkstructuur bestaat uit massiefhouten elementen zoals gelamineerde balken of gordingen en een gelamineerd houten dakterras. De houten structuur komt tot uiting in het hele project en er is alles aan gedaan om de eenvoud en elegantie van de houten constructiedelen te laten zien.

Om de massiefhouten elementen, evenals het interieurhout, te laten zien, werden de architecturale houtafwerkingen van Sansin gebruikt voor esthetiek, bescherming en hun lage VOS-profiel. De palen en balken werden gecoat met KP12-UVW en Sansin SDF in de aangepaste tint Light Honey. De grenen interieurplaten en sierlijsten zijn behandeld met KP12-UVW en ENS Optimum Clear.

De architecturale dienst van Sansin, SansinIRIS geheten, werkte samen met het architectenteam om ervoor te zorgen dat de houten onderlagen binnen en buiten werden beschermd met een onderlaagbehandeling die het niveau van waterafstotendheid en UV-bescherming biedt dat in dit deel van het land nodig is. Deze behandeling werd vervolgens versterkt met een afwerking die het engineered hout en grenen tot zijn recht doet komen. Het coatingsysteem werd ontwikkeld met het oog op zowel schoonheid als beschermende eigenschappen.

Het selecteren van de juiste onderlaag die op alle zes zijden van een kruislaaghouten, glulam of houten onderlaag wordt aangebracht, is van cruciaal belang om alle voordelen van bescherming te waarborgen en te zorgen voor een succesvolle aansluitende bovenlaagtoepassing. Absorptie van de grondlaag versterkt de stabiliteit van de houten componenten en verhoogt de prestaties van de bovenlaag. Het is daarom noodzakelijk dat volgende bovenlagen in de onderlaag kunnen penetreren en het hout kunnen doordringen voor optimale resultaten.

Een effectieve onderlaag beschermt de delen ook tegen binnendringend vocht tijdens transport en tijdens de bouw, vooral op het zo belangrijke kopshout. Het helpt ook om de helderheid en kleur van het eindresultaat en de uitlijning van de houtnerf te definiëren, terwijl het een diepe houtbescherming biedt tegen UV-schade en vocht.

Door overal hout te gebruiken heeft de gemeenschap nu een centrale ontmoetingsplaats die schoonheid, warmte en welzijn oproept.

Meer over de producten

Sansin KP-12: KP-12 is een uitstekende penetrerende en beschermende grondlaag voor hout, dimensionaal gelamineerd hout en speciale houtcomponenten zoals CLT en glulam. KP-12 verbetert de dimensionale stabiliteit, vermindert kromtrekken en scheuren, en beschermt hout tegen UV-degradatie en vochtopname. Het gebruik van KP-12 verbetert de prestaties van de bovenlaag aanzienlijk, beschermt het hout ook tijdens het productie- en bouwproces, en vermindert de kosten van het voorbereiden op locatie en van het aanbrengen van de bovenlaag. Omdat KP-12 niet zichtbaar is, is het ideaal voor projecten waar mooie heldere of lichte houttinten gewenst zijn. De KP-12-serie biedt een scala aan mogelijkheden, met een toenemende mate van bescherming afhankelijk van de vereiste waterafstotendheid en UV-bescherming. Klik hier voor meer informatie over KP-12.

Sansin SDF: Door fabrikanten van gevelbekleding gezien als een van de beste natuurlijke afwerkingen die beschikbaar zijn, biedt SDF een sterke, effectieve bescherming voor hout. De speciaal samengestelde oliën en harsen van SDF penetreren het hout, wat zorgt voor een uitstekende bescherming tegen het weer en UV-straling. Omdat SDF is ontworpen om zeer waterafstotend te zijn, is het een natuurlijke keuze voor structuren zoals deze in vochtrijke omgevingen. SDF beschermt de buitenkant van het hout en ook de binnenkant door het te laten ‘ademen’, wat helpt voorkomen dat vocht in het hout gevangen raakt en rotting veroorzaakt. Klik hier voor meer informatie over SDF. 

Sansin ENS: ENS is een milieuvriendelijke, heldere afwerking die zeer duurzaam en slijtvast is. ENS verkleurt niet na verloop van tijd en bezit uitstekende hechtingseigenschappen. Klik hier voor meer informatie.


Neem contact op met Siobhan Ledström op sl@sansin.com om uw lokale verkoopvertegenwoordiger te bereiken

Deze tekst is verzorgd door onze partner Sansin

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer