Ga naar hoofdinhoud

Oog voor duurzaamheid en esthetiek

Kolommen van bilinga sieren het spraakmakende bouwproject Finest of Ockenburgh in Den Haag. Houtex haalt het hout uit West-Afrika en Remmers zorgt voor de beschermende behandeling. Het resultaat: fraaie houten staanders die gezichtsbepalend zijn voor het gebouw en een eenheid vormen met de natuurlijke omgeving.

Aan de zuidrand van Den Haag in Kijkduin wordt Finest of Ockenburgh gerealiseerd. Een spraakmakend bouwproject vanwege de bijzondere ligging in de begroeide duinen en met de Noordzee op steenworp afstand. Een bouwproject waarbij de gebouwen een eenheid vormen met de groene omgeving waar duinen, bomen en strand het landschap domineren. De woningen die worden gebouwd zijn op de zon georiënteerd en worden voorzien van royale terrassen. Het bouwdoel: optimaal woongenot met de stad dichtbij.

Glas, hout en steen moeten voor een perfecte match zorgen tussen comfortabel woongenot en de groene, natuurlijke omgeving. Alles op steenworp afstand van het door bouw- en renovatieprojecten in opmars zijnde Kijkduin, de immer aantrekkelijke Noordzee met zijn verslavende geluiden van zeegolven en roepende meeuwen, en ’t Westduinpark, een walhalla voor wandelliefhebbers en natuurgenieters.

In maart 2020 woonklaar.

Grote kraanwagens en stoere bouwshovels domineren momenteel de bouwplaats aan de Ockenburghstraat in Kijkduin. De ruwbouw van de vijf wooncomplexen tegen de duinen aan, staat. Volgens planning moeten de gebouwen in maart 2020 woonklaar zijn. Twee gebouwen bestaan uit koopappartementen, die allemaal al zijn verkocht. De overige drie woongebouwen worden gereed gemaakt voor de huurdersmarkt. Wie de artistieke impressies van MIX architectuur uit Ede bekijkt, ziet een fraai minidorp in een duinpan. Als de vijf gebouwen van vier lagen hoog klaar zijn, start de bouw van de twee-onder-een-kapwoningen.

Duurzaam

Wie de bouw goed bekijkt, valt direct het gebruik van houten kolommen in de gebouwen op. Ze zijn gezichtsbepalend voor de gebouwen. Gekozen is voor de houtsoort bilinga, een tropische hardhoutsoort geleverd en machinaal bewerkt door Houthandel Houtex uit Waddinxveen. “Het hout is afkomstig uit West-Afrika en kenmerkt zich door de okergele kleur”, weet Remco Poot van Houtex. Poot is de jongste generatie aan het roer van het familiebedrijf en bezoekt regelmatig tropische bosgebieden in het buitenland om het duurzaamheidsaspect van houtkap en houtbewerking met eigen ogen te zien en te controleren.

Poot: “Onze houtsoort bilinga is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Hierdoor garanderen wij producten met een eerlijke, betrouwbare en verantwoorde afkomst. Dit zorgt ervoor dat de bossen op onze wereld door middel van verantwoord bosbeheer behouden kunnen blijven. Het gaat daarbij om bescherming van het leefgebied van planten en dieren zonder het respect voor de rechten van de lokale bevolking uit het oog te verliezen. Het hout dat we hier gebruiken is zes maanden geleden gekapt in Ivoorkust.”

Houtex levert in opdracht van Verdouw Bouwproducten ruim 1.500 kolommen voor de vijf woongebouwen. Een kolom heeft een lengte van 2,70 meter en weegt 35 kilo. Om de staander te bevestigen maken zaagmachines sleuven aan de boven- en onderzijde, zodat ze met metalen houders gemaakt door Van der Loo Metaal uit Waddinxveen worden bevestigd op de betonnen constructie. Naast de staanders levert Houtex ook de holle kolommen die de metalen draagdelen van het gebouw verbergen. Het hout aan de gebouwen heeft enkel een esthetische functie om het geheel te verfraaien. De houtsoort bilinga is ondanks de grote hardheid machinaal goed bewerkbaar.

De staanders sieren het balkon en verbinden het gebouw met de omgeving vol met natuur en groen.

Reductie CO2-emissie

Nu de stikstofcrisis de bouwsector domineert, voert Poot een extra pleidooi voor hout. “Hout wordt al eeuwen toegepast als bouwmateriaal en heeft zich bewezen duurzaam en betrouwbaar te zijn. Hout heeft nog wel eens te maken met een imagoprobleem, wat niet op feiten maar op perceptie is gebaseerd. Door fotosynthese zijn bomen in staat om CO2 uit de lucht te halen, gemiddeld 0,9 ton per m³. Hout heeft daarnaast, in vergelijking met andere fossiele materialen zoals beton, aluminium, staal en kunststof, voor de winning en productie zeer weinig energie nodig en een lagere CO2-uitstoot. Dit betekent een reductie van de CO2-emissie van 2 ton bij gebruik van 1 m³. Daarnaast heeft hout als natuurproduct geen schadelijke emissies tijdens de gebruiksduur”, aldus Poot.

Bijzondere uitstraling

De houtsoort bilinga is vooraf bij From in Wolvega industrieel bewerkt. “Gekozen is voor Remmers Induline GW-310. Dit is een watergedragen impregneerlazuur die de houtstructuur duidelijk in het zicht laat en door het bindmiddel niet-filmvormend en damp-open is”, stelt Hylko de Haan van Remmers. “Er is gekeken naar esthetica, duurzaamheid en alternatieve materialen, maar hout van bilinga in combinatie met onze verf was voor de opdrachtgever de beste keuze. De verf geeft een mooie lage glans en zorgt daarmee voor een bijzondere uitstraling. Dankzij de werkzame stof in de verf krijgt schimmelgroei geen kans.”

De Haan denkt dat het hout over drie jaar onderhoud nodig heeft om het vergrijzingsproces voor te blijven. “Je hoeft het niet op te schuren en kunt het snel en makkelijk na reiniging direct bewerken.”

Wat De Haan ook bijzonder vindt aan dit project is de samenwerking met Houtex en aannemer Giesbers Rotterdam. “We vullen elkaar prima aan en door goed overleg hebben we voor het industrieel aanbrengen van deze lazuur gekozen. Dit betekent minder handelingen op de bouw en sneller schakelen in het hele proces.”

Hylko de Haan van Remmers (links) en Remco Poot van Houtex kijken tevreden terug op de goede samenwerking waarbij communicatie en timing van groot belang waren.

(De rubriek Praktijkcase is een samenwerking tussen een fabrikant/handelaar en het vakblad Houtwereld)

Foto’s: Jan-Willem Schouten

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer