Ga naar hoofdinhoud

Panelen verschuiven door MEDITE OPTIMA

De Ierse leverancier MEDITE heeft een nieuw MDF-product opgenomen in het aanbod. OPTIMA is makkelijker te verwerken, beter geschikt voor vochtige omstandigheden en sterker dan bestaande MDF variëteiten. John Penny, van het gelijknamige timmerbedrijf in Schotland is enthousiast. Hij maakte er al 100 paneeldeuren mee, waarvan 60 op één project.

Het project waar John Penny Bespoke Joinery MEDITE OPTIMA voor het eerst gebruikte is een zeer groot particulier woonhuis dat in de woorden van Penny ‘helemaal gestript’ is, en daarna met veel gevoel voor detaillering gerenoveerd. Alle deuren in de keuken dienden als paneeldeuren te worden uitgevoerd. Het waren er 60.


Penny gebruikt daar normaal een andere mdf-variant voor, maar beoordeelde die voor dit project als te ‘vet’: bij bewerkingen zijn niet altijd foutloze frezen te maken. Bovendien spoot het bedrijf de deuren in watergedragen verf, wat in Schotland nog niet zo gebruikelijk is. Daar is de OPTIMA ook beter tegen bestand. Penny: ‘De afwerking met coating was absoluut perfect, om die reden zal ik OPTIMA alleen al blijven gebruiken. Het eindresultaat was ongelooflijk.’

Deze MDF-variant is heel dicht van structuur en daardoor ook zwaar van soortelijk gewicht. Penny: ‘Dat is een van de redenen waarom ik van mijn gebruikelijke product ben afgeweken. In dit project had ik een hogere stabiliteit nodig. Bij de productie merkten we dat het MEDITE OPTIMA makkelijker te bewerken is met de machines.

MEDITE OPTIMA is een product dat zowel naald- als loofhout kan vervangen in situaties waar het als panel niet zwaar belast wordt. Het is vochtbestendig (conform MDF.H (Optie 1) in EN 622-5) en dus bij uitstek geschikt voor toepassingen in keukens, badkamers, interne afwerkingen, raamaftimmeringen, vloeren en allerhande andere binnen toepassingen.

OPTIMA is net als alle andere MEDITE mdf-producten FSC gecertificeerd. Het product is standaard in 18, 22 en 25 mm diktes leverbaar in de maat 1220×2440. Er is ook een 18 mm standaard leverbaar op 1220×3050. Maar andere afmetingen zijn in overleg ook leverbaar.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer