Ga naar hoofdinhoud

SPIDER van Rothoblaas heeft wereldprimeur in Houten

Zijn geloof en interesse in de SPIDER van Rothoblaas was er al vanaf de introductie, maar het was wachten op een geschikt project. JMconcepten plaatste onlangs de eerste SPIDERS bij een grote renovatie in Houten. “Het creëert meer ruimte doordat je geen balken/liggers meer nodig hebt en dat geeft veel vrijheid. Het gaat veel kansen bieden voor de toekomst,” verwacht Mark van Kessel, eigenaar van JMconcepten.

Een duurzaam ontworpen gebouw, met veel ruimte voor groen, dieren en insecten. Dat is het plan wat Trae Architect heeft met de twee naast elkaar gelegen kantoorpanden aan De Molen in Houten. De kantoorpanden worden met oog voor de natuur gerenoveerd en met gebruik van voornamelijk duurzame en hernieuwbare materialen. Met dit plan kwam Trae Architect uit bij JMconcepten. Een innoverend bedrijf, gespecialiseerd in de engineering van beton en houtconstructies. Van Kessel was één van de eerste in Nederland die met CLT-KLH ging bouwen. Met zijn jarenlange ervaring met CLT is hij altijd op zoek naar innovaties die hij kan toepassen op zijn projecten. Zo ook bij dit project in Houten, waar hij voor het eerst in de wereld de SPIDERS van Rothoblaas bij hoogbouw heeft toegepast.

Geen balken/liggers meer nodig

De huidige situatie bestaat uit twee losse kantoorpanden, beide op een andere manier gebouwd en met verschillende vloer- en dakhoogtes. Van Kessel: “De wens van de opdrachtgever was om de twee kantoren aan elkaar te laten smelten. Het oude tussengelegen 1-laagse gebouw te slopen en er een nieuw 3-laags CLT-tussenschip tussen te bouwen op de bestaande fundering.” Doordat de plafondhoogtes van de bestaande kantoren behoorlijk laag zijn, leent dit project zich perfect voor de toepassing van de SPIDERS. “De SPIDER kwam een tijd terug al op mijn netvlies. Ik vond het een zeer interessant product, alleen waren ze tot op heden nog nooit toegepast bij hoogbouw. Het grote voordeel van de SPIDER is dat er geen balken/liggers meer nodig zijn. Door het toepassen van de SPIDERS heeft de installateur alle vrijheid en de eindgebruiker de vrijheid en hoge plafonds die ze altijd wensen,” vult Van Kessel aan.

Houten wolkenkrabbers

De SPIDER maakt het mogelijk om houten wolkenkrabbers te creëren met een kolom-tot-vloer systeem, waarbij alle balken/liggers worden geëlimineerd. Temur Goshadze, Area Sales Manager bij Rothoblaas legt uit: “SPIDER bestaat uit een cilinder en zes armen. De cilinder zorgt ervoor dat de druk van de kolom niet op de CLT-plaat komt maar op de kolom eronder en zo naar de onderliggende fundering. Aan deze cilinder zitten de armen van de SPIDER bevestigd die de CLT plaat als het ware vasthouden.” Om het voor dit project in Houten toepasbaar te maken, moest Van Kessel samen met de constructeur Vincent Raadschelders nog wel enkele aanpassingen doorvoeren: “Rothoblaas moest de ETA aanpassen, de opbouw van de CLT-KLH elementen zijn aangepast en wij hebben een aantal consoles ontwikkeld om het haalbaar te maken.”

Geschikt voor appartementen

Naast kantoorprojecten is de SPIDER ook uitermate geschikt voor appartementen, volgens Van Kessel: “Je hebt geen liggers meer nodig en krijgt daardoor meer vrijheid in de ruimtes. Vooral als het om hoogbouw gaat, kan dit veel mogelijkheden opleveren. Per verdieping spaar je al een aantal centimeters uit. Dit kan je uiteindelijk een hele extra verdieping opleveren, maar ook minder belasting voor het gebouw. Aangezien er nog behoorlijk veel gebouwd moet worden in de toekomst, kan dit een grote kans zijn.”

In de afgelopen periode is de SPIDER al wel toegepast bij laagbouw. Goshadze daarover: “Daarvoor is het uiteraard ook geschikt, maar het is in principe ontwikkeld voor hoogbouw en daar kan het ook het grootste verschil maken.”

Verwerking in de praktijk

Het was voor iedereen een eerste keer, maar Van Kessel verwachtte geen grote uitdagingen met de plaatsing: “De grootste uitdaging was om de smalle CLT platen van 3,5 meter aan elkaar te verbinden. Met ingefreesde consoles hebben we de vloeren op een dusdanige manier aan elkaar verbonden, zodat het hele oppervlak zich tot één paneel vormt. De houten pilaren hebben we eerst rechtop gezet met de SPIDER daar al op gemonteerd. Vervolgens hebben we de vloerelementen gelegd. De vloerelementen waren in de fabriek al voorzien van gaten, waardoor we ze eenvoudig op de juiste plaats konden hijsen. Met de door ons ontwikkelde consoles werden ze vervolgens aan elkaar gemaakt. Het stond binnen een mum van tijd, het belangrijkste zat hem in de voorbereiding,” besluit Van Kessel.

Intensieve samenwerking

De samenwerking tussen JMconcepten en Rothoblaas gaat al een lange tijd terug. “Sinds dat wij met CLT werken, gebruiken wij bijna alle producten van Rothoblaas. Van bevestigingsmaterialen tot schroeven en folies. De samenwerking was altijd al goed, maar is tijdens dit project nog beter geworden. Mede doordat er een aantal technische mensen vanuit Rothoblaas betrokken waren bij het uiteindelijke ontwerp en we daardoor intensief contact hadden. Zeker voor herhaling vatbaar wat mij betreft. De volgende projecten waar ik de SPIDER ga toepassen, liggen alweer op de plank,” vertelt een enthousiaste Van Kessel. “Door deze samenwerking met JMconcepten kunnen wij de SPIDER ook weer verder ontwikkelen en optimaliseren. Zodat we hem zo toegankelijk mogelijk maken. Want dat het potentie heeft voor de toekomst, daar geloof ik zeker in,” besluit Goshadze.


 [

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer