Ga naar hoofdinhoud

Voordat u een houten gebouw realiseert, moet u de geluidsisolatie plannen

Hout is een uitstekende geleider van geluid. Alle muzikanten weten dit, vooral zij die hout bespelen. Maar vaak zien opdrachtgevers van een houten huis geluidsisolatie over het hoofd, omdat ze het onnodig en misschien duur vinden. Bewustwording op het gebied van akoestiek komt altijd te laat. Wanneer de opdrachtgever beseft dat lawaai van de straat, van de bovenburen en uit het trappenhuis een constante is, is het kwaad geschied.

Juist omdat akoestisch comfort een van de meest verwaarloosde details is, maar uiteindelijk ook een van de meest relevante, heeft Rothoblaas ervoor gekozen een nieuwe themacatalogus op de markt te brengen. “SOUNDPROOFING SOLUTIONS” (OPLOSSINGEN VOOR GELUIDSISOLATIE) is een 150 bladzijden tellende studie over geluidsverspreiding, soorten geluid en geschikte producten om geluidsoverlast drastisch te verminderen. De gepresenteerde oplossingen verschillen afhankelijk van het soort bouwmateriaal (hout, staal, metselwerk), de belasting en de hoogte.

Akoestiek: een multidisciplinaire en gecertificeerde aanpak

Akoestische isolatie in houtbouw is complex.

Daarom heeft Rothoblaas fors geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling. De producten in de nieuwe catalogus “SOUNDPROOFING SOLUTIONS” (OPLOSSINGEN VOOR GELUIDSISOLATIE) hebben honderden tests en studies ondergaan in samenwerking met gezaghebbende instanties (ETH Zürich, Institute of Structural Engineering & Swiss Timber Solutions AG, Universiteiten van Bologna, Graz en Innsbruck). Het resultaat? Een selectie van producten die afhankelijk van de context verschillende akoestische prestaties leveren en ook zijn getest op brand- en vochtbestendigheid.

Laboratoriummetingen, statische tests, duurzaamheidstests, vochttests en onderzoeken naar het brandgedrag bieden ontwerpers consistente gegevens die overeenkomen met de werkelijke omstandigheden op de bouwplaats. Het materiaal is beschikbaar in de catalogus, de technische handleidingen en de ontwerpsoftware MyProject. Het programma berekent automatisch de natuurlijke frequentie, de geluidsoverdraagbaarheid en de demping.

XYLOFON 20: de nieuwe toevoeging aan het ETA-gecertificeerde assortiment

XYLOFON 20 is de topinnovatie in de XYLOFON-familie van Rothoblaas. Het veerkrachtige profiel is geschikt voor akoestische isolatie van lichte constructies met lage belastingen of voor toepassing in de hoogste verdiepingen van flatgebouwen. 

Het profiel onderbreekt de laterale overdrachtswegen en vermindert de overdracht van contact- en constructiegeluid tot 15 dB. Het product werd in het kader van het FLANKSOUND PROJECT conform ISO 10848 door de Universiteit van Bologna getest en dienovereenkomstig gecertificeerd.

De profieldikte van slechts 6 mm maakt niet alleen geluidsisolatie mogelijk, maar ook statische veiligheid onder druk (tot 6 N/mm2). De monolithische structuur van het polyurethaan garandeert bovendien een zeer lange werkingsstabiliteit en waterdichtheid met absorptiewaarden na 48 uur van minder dan 1%.

Bouwen met respect voor individueel en collectief comfort en duurzame levensstandaarden

De aspecten waarmee rekening moet worden gehouden om goed te kunnen bouwen zijn vaak kleine maar zeer belangrijke details. Ze lijken op het eerste gezicht onbelangrijk, maar het gebruik van hout als bouwmateriaal leert ons dat het ontwerp zorgvuldig, nauwkeurig en anticiperend moet zijn.

In meer dan 30 jaar ervaring in de sector heeft Rothoblaas vaardigheden en producten ontwikkeld die het wooncomfort in al zijn aspecten kunnen garanderen, inclusief geluidsisolatie. Daarom zijn de catalogus “SOUNDPROOFING SOLUTIONS” (OPLOSSINGEN VOOR GELUIDSISOLATIE) en de technische handleidingen rechtstreeks op onze website beschikbaar voor kritische ontwerpers.

DOWNLOAD DE ONLINE CATALOGUS  

Of kom ons bezoeken in ‘s-Hertogenbosch, dan ontvangt u een papieren exemplaar van onze nieuwe catalogus en kunt u de speech “ROTHOBLAAS: Innovations for timber construction and acoustics” van onze expert Temur Goshadze tijdens de beurs Houtbouw bijwonen. De toegang is nu nog tijdelijk gratis.


Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer