Ga naar hoofdinhoud

Dakwoning voor jong gezin

Aan de rand van een dorp nabij de stad Nagaoka in de Japanse prefectuur Niigata, ontwierp Takeru Shoji Architects een huis voor een jong gezin dat praktisch alleen uit een dak bestaat. Met zijn bungalowachtige uitstraling past het Harahuis tussen de bestaande boerderijgebouwen op het familielandgoed. Niet ver van het nieuwe gebouw bevindt zich het hoofdgebouw dat momenteel door de ouders wordt bewoond.

De architect geeft aan dat de ruimtelijke nabijheid niet alleen de gezinscohesie en communicatie moet bevorderen, maar ook de van oudsher hechte samenwerking van een volwassen dorpsgemeenschap nieuw leven inblazen. Achter de extreem lichte constructie en het flexibel in te richten interieur van de nieuwbouw schuilt ook het idee dat het huis later kan worden omgebouwd wanneer het jonge gezin de boerderij erft en het hoofdhuis betrekt.

Het dak, dat helemaal doorloopt tot op de grond, geeft het Harahuis een driehoekige doorsnede die doet denken aan een tent. Onder het dak bevindt zich op de begane grond een lange ruimte met een royale hoogte. Tevens is er een galerij met een werkruimte en een speelruimte voor kinderen.

Door materialen als hout, kunststof en gegalvaniseerd plaatstaal (voor het dak) te gebruiken, verwijst het huis direct naar de aangrenzende pakhuizen en kassen. De eenvoudige, driehoekige vakwerkconstructie bestaat uit 120 mm dik vierkanthout, het interieur is bekleed met multiplex.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer