Ga naar hoofdinhoud

Circulair vlaggenschip

Onder de naam ‘Primeo Energie Kosmos’ ontwierp architectenbureau Rapp een wetenschaps- en experience center in Münchenstein bij Basel. Het doel van dit centrum is bezoekers bewust te maken van de energietransitie en klimaatneutraliteit. De architect besloot dan ook niet alleen het gebouw van hout te maken, maar ook een groot aantal materialen opnieuw te gebruiken.

In het ontwerp is een drie verdiepingen tellende houtskeletbouw te zien waarin het regionale hout zichtbaar is gelaten. De plattegrond van 15×15 meter is opgedeeld in vier kwadranten met een overspanning van circa 7,5 meter. De plafonds staan op een draagsysteem ondersteund door een centrale beuken steun; de buitenmuren maken deel uit van de draagconstructie.

Rapp houdt zich al geruime tijd intensief bezig met recycling en hergebruik van onderdelen en was hiermee de uitgelezen partner voor de ontwikkeling van het experience center. Opvallend is de creativiteit waarmee de diverse partners gerecyclede materialen en componenten in het hele gebouw verwerkten. Zo is voor de bekleding van de stalen wenteltrap gebruik gemaakt van het hout dat overbleef van de tijdelijke werftrap. De helft van de vloerdelen op de verdiepingen komt uit een botenhuis uit 1911, andere onderdelen in het interieur uit de onderdelenbeurs in Klybeck. Hieronder een complete keuken.

Om de vele verschillende componenten en materialen op elkaar af te stemmen, werken zowel Rapp als de partnerbouwplaatsen met gedetailleerde digitale modellen. Hiermee zijn de hoeveelheden en geometrieën van de gebruikte elementen in een vroeg stadium te plannen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer