Ga naar hoofdinhoud

In het werk gebogen paviljoen verrast op Floriade

Bij de start van de Floriade in Almere hebben we in Het Houtblad een overzicht willen geven van de interessantste houten gebouwen die er staan. De tuinbouwexpo blijkt echter nog tal van verborgen bijzonderheden te hebben. Zoals het Shades of Nature-paviljoen, van Arc2 Architecten.

In het Shades of Nature paviljoen draait het om het natuurlijke kleuringsproces van wol. In glazen cilinders in de zuidgevel van het paviljoen wordt lokale wol (van opdrachtgever Almeerse Wolunie, een non-profit organisatie die allerhande toepassingen zoekt voor schapenwol van een plaatselijke kudde) op een natuurlijke manier gekleurd door plantenextract onder invloed van direct zonlicht. Gedurende de looptijd van de Floriade ontwikkelen de kleuren zich. Als het goed is moet het uiteindelijke kleurenpallet in de cilinders een compositie vormen die naar een zonsondergang verwijst: ‘Colours of the Sun’.
(verder onder de foto)

Het gebouw is van lokaal hout gebouwd door het gespecialiseerde timmerbedrijf Kuperus & Gardenier. Het idee was om de gebogen achtergevel onder 45 graden te bekleden met planken om een zo stijf mogelijke wand te krijgen. De planken werden in het werk gebogen, zoals ook in de scheepsbouw gebeurt.

Plaatselijke populieren


In de herfst van 2021 kwamen stammen beschikbaar bij de rooi van populieren in het
Lumièrepark, recht tegenover het Floriadeterrein. De stammen konden vanwege de kleine bruggetjes in het park maar in kleine hoeveelheden vervoerd worden. Het duurde tot het begin van de
winter voordat alle stammen op de zaaglocatie (ook in Almere) arriveerden. De definitieve maten van alle bouwdelen van het paviljoen werd bepaald aan de hand van de beschikbare houten delen.

Nat hout krimpt


Het populierenhout was vers gezaagd en tijdens het groeiseizoen gerooid. De stammen waren zwaar van het houtvocht en tijd om te drogen was er niet. Populierenhout is erg gevoelig voor schimmel en houtrot. Bij de detaillering in de bouw moest daar rekening mee gehouden worden. De krimp kan dan ook meewerken; er ontstaan overal naden en kieren waardoor de constructie van de vloer, gevel en dak beter kan ventileren en weer sneller kan drogen na regeninslag.

Hout selecterenEen grote uitdaging was om voldoende recht balkhout over te houden voor de stijlen en
dak liggers. De krommere delen worden vloerbalken (een bochtje is niet zo erg), de kromste worden
afgekort en gebruikt als schappen en koppelbalken in de gevels.
Hetzelfde geldt voor de dunnere planken; de rechtste delen worden gebruikt voor de panelen op de
wand, die later worden bekleed met wol vilt. Iets krommere delen worden gebruikt als vloerplank. De
meest gebogen planken worden afgekort voor de bank in het interieur of krijgen hun plaats op de
gebogen gevel en het gebogen dak.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer