Ga naar hoofdinhoud

Voisthalerhütte

De nieuwe Voisthalerhütte op de Hochschwab is gebouwd als een eenvoudig, helder volume in het hoogalpine terrein op 1.654 meter boven zeeniveau. Vanwege de afgelegen locatie koos Dietger Wissounig Architects wijselijk voor een geprefabriceerde houtconstructie.

De nieuwe hut is een vervanging van de oude hut die ooit in 1898 was gebouwd en eenvoudig niet meer economisch te renoveren was. Scandinavische eenvoud voert hier de boventoon en is herkenbaar door de heldere lijnen die de vorm van het gebouw bepalen: een kubus van drie verdiepingen met een zogenaamde ‘lessenaarsdak’.

Een van de meest opvallende elementen is de gevel van ruw gezaagde larikshouten latten. Door de jaren heen zal dit hout vergrijzen en op een natuurlijke manier volledig opgaan in zijn omgeving. Binnen laat de architect de zichtbare houten oppervlakken van de kruislings gelamineerde houtconstructie domineren. Deze zijn opgetrokken met behulp van Binderholz-bouwsystemen en geïsoleerd met houtwol.

De hut voorziet op de benedenverdieping in een logeerkamer met een adembenemend uitzicht op het ruige berglandschap. Een centrale trap brengt de gasten naar het terras aan de westgevel. De bovenverdiepingen omvatten uitsluitend slaapkamers voor gasten en huurders en zijn ingericht met stapelbedden en sanitaire units.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer