Ga naar hoofdinhoud

Sprekers Houtdag 2022Keynote sprekers

Ronald Schilt

Ronald Schilt is directeur/eigenaar van adviesbureau Merosch. Zijn bedrijf is betrokken bij een flink aantal bouwtenders waar duurzaamheid centraal staat. Hij bepleit een integrale benadering om tot comfortabele woongebieden te komen die daadwerkelijk CO2-neutraal zijn.

Ruud van Herpen

Ruud van Herpen is specialist in het brandveilig ontwerpen van gebouwen. Doceert als fellow-hoogleraar aan de TU Eindhoven en aan de Brandweeracademie. Is als adviseur verbonden een Peutz. Deed onderzoek naar de ‘resilience’ van gebouwen met onbeschermd CLT. Op de houtdag geeft hij een brede inleiding over brandveilig robuuste houten gebouwen ontwerpen.

(Engels gesproken) De Zwitser Konrad Merz is stichter en mede-eigenaar van Merz Klei Partner. Met dertig medewerkers in Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland rekent hij aan zowel houtmodulebouw als aan eenmalige architectonische projecten. Ook aan houten magazijnen en houten parkeergarages. Merz zal op een aantal technische uitdagingen in zijn vak ingaan.

Pitches

Rene Klaassen

René Klaassen werkt bij SHR in Wageningen. Daar initieert en stimuleert hij toegepast en wetenschappelijk houtonderzoek. Is gespecialiseerd in het ontstaan en voorkomen van houtaantasting en het gedrag van hout(-soorten). Op de Houtdag wil hij benadrukken dat er kennisgebrek over hout is waarvan het voor de houtbouw belangrijk is dat dat wordt opgeheven.

Sjoerd van Hedel studeerde onlangs af aan de Bouwkunde te TU Delft met de mastertrack Building Technology. Stelt zich ten doel om architectuur met constructie te verbinden en circulariteit binnen de houtbouw naar een hoger level te brengen. In zijn afstudeeronderzoek in samenwerking met ingenieursbureau Sweco ontwikkelde hij een houten vloer die geschikt is voor easy adaptive reuse. Hierover gaat ook zijn bijdrage op de Houtdag.

Norbert Schotte is de initiator van het manifest ‘Voor een eerlijk speelveld’ dat een oproep doet aan de politiek om biobased materialen gunstiger te betrekken in de MPG-berekeningen van gebouwen. Ook een van de oprichters van het Gideon-initiatief: mensen in de bouwbranche die de duurzaamheidstransitie stimuleren. Op de Houtdag gaat hij in op de laatste stand van zaken rond het manifest en Gideon.

Max Drath

Max Drath is adviseur duurzaamheid bij ingenieursbureau Aveco de Bonth. Hij is architect, stedenbouwkundige en bouwbioloog van opleiding. Bekijkt duurzaam bouwen graag integraal en vanuit bouwfysische principes. Op de Houtdag zal hij ingaan op het fenomeen van faseverschuiving en het verband daarvan met dampopen bouwwijzen.

Marcus Schiere, is Product and Salesmanager bij Hupkes Wijma B.V. Het bedrijf bouwde de langste fietsbrug van Europa, tussen Blauwe Stad en Winschoten. Deze van azobé hout gemaakte brug van 800 meter heeft een ontwerplevensduur van 80 jaar.


Houtdag 2022 in Tivoli Vredenburg, Utrecht
De Hoofdsponsors van de Houtdag zijn:


De Houtdag wordt mede mogelijk gemaakt door: