Ga naar hoofdinhoud

Gelderland beloont 7 circulaire woningbouwers waaronder Heko Spanten, Draisma en Strematek

Draisma bouwt in Apeldoorn deze 18 woningen volledig in hout.

De provincie Gelderland helpt zeven bouwbedrijven om circulaire woningbouw te stimuleren. Onder de winnaars van de tender bevinden zich Heko Spanten uit Ede, Draisma Bouw uit Apeldoorn en Strematek Houtskeletbouw uit Vuren. Er is een bedrag van €1 miljoen mee gemoeid.

De provincie Gelderland wil de woningbouw versnellen en verduurzamen. Met steun van de provincie maken nu zeven Gelderse bouwbedrijven een omslag naar prefab woningbouw. Waarbij ze zoveel mogelijk circulaire en biobased materialen gebruiken.

Met de tenderregeling ‘Natuurlijk Sneller Bouwen’ zet de provincie Gelderland hier €1 miljoen voor in. Peter Kerris, gedeputeerde wonen: ‘De woningnood in Gelderland is hoog. Er moeten 100.000 woningen worden bijgebouwd. Fabrieksbouw versnelt de woningbouw, maakt woningen betaalbaar en zorgt ervoor dat we zuiniger omgaan met onze grondstoffen.’

Natuurlijk Sneller Bouwen

Gelderland kent veel (toeleverende) bouwbedrijven. Met de tenderregeling Natuurlijk Sneller Bouwen helpt de provincie bouwbedrijven hun productieproces te versnellen en te verduurzamen. Deze regeling draagt ook bij aan het terugdringen van het arbeidstekort in de bouw. Door de digitalisering van productieprocessen zijn er minder of andere mensen nodig voor de woningbouw.

Van Prefab tot Houtbouw

De 7 winnaars van de tenderregeling Natuurlijk Sneller Bouwen zijn:

  • Eco Plus Casco uit Nijmegen (biobased woningbouw)
  • Heko Spanten uit Ede (opschaling modulaire bouw)
  • Draisma Bouw uit Apeldoorn (duurzame houtbouw)
  • De Prefab Fabriek uit Culemborg (fabrieksbouw)
  • Strematek Houtskeletbouw uit Vuren (houtskeletbouw)
  • Heijnen Bouwgroep uit Aalten (naar bouwindustrie 4.0)
  • De Vree en Sliepen uit Tiel (opzet prefab productielijn)

De inzendingen zijn beoordeeld door een team van experts uit het werkveld. De zeven bouwbedrijven scoorden de meeste punten op criteria zoals de bouwtijd van een woning, het aantal woningen dat wordt gerealiseerd, het verminderen van het gebruik van grondstoffen en hergebruik van materialen. Zij ontvangen elk een subsidie van € 100.000 tot € 200.000 voor de uitvoering van hun project.

De woningbouw versnellen

Door de omslag naar fabrieksbouw kunnen de winnende bouwbedrijven komende 8 jaar 6.500 extra woningen bouwen. De doorlooptijd van de bouwproductie wordt ingekort en bij een aantal bouwbedrijven zelfs gehalveerd. Meer dan 85% van de bouwmaterialen wordt hergebruikt in het productieproces.

Helga Witjes, gedeputeerde economie: ‘Met deze tender laten we zien dat bouwbedrijven niet alleen sneller kunnen bouwen, maar juist óók circulair. En dat is winst voor woningzoekenden, de bouwbedrijven en onze leefomgeving. Want door prefab te combineren met duurzaamheid gaat het sneller, schoner en circulair.’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer