Ga naar hoofdinhoud

Bibliotheekhuis

Een kunstenares en een advocaat verzochten Fria Foket een woning te ontwerpen waarin zij zowel konden werken als hun creatieve activiteiten konden ontplooien. Een randvoorwaarde was bovendien dat zij hun uitgebreide boekencollectie konden bewaren. Alle reden voor de architecte om een waar ‘bibliotheekhuis’ te realiseren.

Het huis is samengesteld rond een bibliotheek die de vorm heeft van een boekengalerij. In feite gaat het daarbij om vier delen met een zadeldak die elk hun eigen functie hebben. Gebouw Oost: Koken en tuinieren. Gebouw Zuid: Kunstnijverheid. Gebouw West: Rechten, wetenschap en muziek. Gebouw Noord: rust en herstel. Door de volumes zowel thematisch als systematisch aan elkaar te koppelen, fungeert de bibliotheek als de kern en bloedbaan van het project.

Vier deuren, één in elke hoek van de boekengalerij, bieden toegang tot de binnenplaats. Kenmerkend is verder de sterke vierkante begrenzing van de boekenkasten die gecombineerd is met grote raamdelen omlijst met houten kozijnen. Gezien het brede kleurenspectrum van de bibliotheek zijn de materialen van het interieur schaars en sober.

Om de ecologische voetafdruk te minimaliseren, zijn de muren en daken vrij van plastic gemaakt en geïsoleerd met vlasvezels volgens de plaatselijke tradities. De architecte bekleedde de gevel met onbehandeld dennenhout van een lokale houtzagerij. De betonvrije foamglas fundering is gemaakt van gerecycled glas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer