Ga naar hoofdinhoud

Chinees restaurant met gedraaid dak

Behive Architects ontwierp het Timber-Roofed restaurant als een ontspannende locatie in het midden van de boulevard in Chengdu Jiaozi Avenue in China. Met de vormgeving van het gebouw wil de architect een verbinding maken tussen de traditionele Sichuan-woningen met schuine daken enerzijds en de nette moderne stad anderzijds.

Het restaurant ligt aan een twee kilometer lange boulevard en heeft een gedraaid houten dak als een dynamisch golvende hyperboloïde. Deze strekt zich uit langs de meanderende noklijn die het restaurant en de bodem eronder bedekt. Verder legt de architect de nadruk op het ontwerpen van een ruimte ‘vol natuur’. Een plek waar mensen kunnen ontspannen en eten aan de rand van een drukke omgeving.

Het gebouw met een oppervlakte van ongeveer 600 m² heeft een hybride structuur van staal en hout dat uit diagonaal kruisende rasterachtige gelamineerde balken bestaat. Om de stabiliteit te vergroten, heeft de architect boven de tweede verdieping stalen kolommen aangebracht en worden kruisvormige stalen balken overlappen naar de middelpunten van de twee roosters van het houten dak, waardoor takachtige structurele elementen worden gevormd.

De grootste uitdaging in het constructief ontwerp was het realiseren van een dakoverstek van meer dan 4 meter aan de zuidzijde. Op basis van de voorste rij stalen kolommen zijn vier schuine kolommen toegevoegd om de houten balken te ondersteunen. Hierdoor komt het dak boven het gespiegelde zwembad te hangen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer