Ga naar hoofdinhoud

Eerste CLT gebouw in San Fransisco

Het project ‘1 De Haro’ is ontworpen door Perkins&Will en gelegen op het driehoekige terrein van een voormalige grindwerf. Een bijzonder project aangezien het hier gaat om het eerste CLT-gebouw (cross-laminated timber) in San Francisco. Maar tevens het eerste volledig houten gebouw met meer verdiepingen in Californië.

1 De Haro heeft een oppervlakte van 134.000 vierkante meter en telt vier verdiepingen. Het gebouw kenmerkt zich door een houten kern die omhuld is met glinsterende glazen vliesgevels. Verder is de houten constructie geplaatst op een betonnen sokkel. De nauwkeurig gelamineerde liggers en kolommen sluiten daarbij – met behulp van geïntegreerde koppelstukken – naadloos aan op de CLT vloerpanelen.

1 De Haro, San Francisco, CA Perkins & Will Architects

Het gebruikte raster is qua afmetingen geoptimaliseerd voor open kantoorconfiguraties. Dit toont onder meer aan hoe flexibel massief hout is toe te passen voor commerciële ruimtes. Een van de factoren die heeft bijgedragen aan een snelle verhuur van het gebouw. Om een statement te maken over het belang van bouwsystemen met een kleine ecologische voetafdruk, is de houtstructuur aan de buitenkant zichtbaar gelaten.

Het gebruik van massief hout is relatief nieuw in Noord-Amerika. Door gebruik te maken van kruisgelamineerd hout en gelijmd hout maakte de architect het gebouw lichter, duurzamer, sneller te bouwen en bovendien fraaier dan een stalen of betonnen gebouw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer