Ga naar hoofdinhoud

Hawaïaans vakantiehuis Hale Napo’o.

Hale Napo’o betekent ‘Sunset House’ en ligt aan de noordkust van Kauai, een eiland in de Hawaiiaanse archipel. Het is ontworpen door de  Amerikaanse studio Olson Kundig Architects als ‘toevluchtsoord’ dat tegemoetkomt aan de ongedwongen levensstijl van het gezin op blote voeten. Voldoende beschutting en geschikt voor zowel grote als kleinere groepen en activiteiten.

De gevels bestaan uit glas en horizontale cederhouten gevelbeplating. Daarbij worden de vensters beschermd door houten schermen die de architect op verschillende manieren laat openen en te sluiten; sommigen bewegen op en neer, anderen draaien of bewegen heen en weer. Wanneer de schermen gesloten zijn beschermen ze tegen storm; in open stand creëren ze een natuurlijke ventilatie.

De woning van twee verdiepingen bestaat uit rechtlijnige volumes die in een U-vorm rond een centrale binnenplaats zijn opgesteld. De overhangende daken zijn bekleed met koperen golfplaten en vormen een eerbetoon aan een dakstijl uit de jaren ’20 en ’30 die populair werd gemaakt door de lokale architect CW “Pop” Dickey. Een uitkragend terras verduistert de Lanai op de begane grond

Ook binnen in de vakantiewoning is veel hout te vinden. Zo is de open keuken op de begane grond volledig bekleed met hout. Verder lopen houten vloeren door van de woonruimte tot aan het terras, waarmee het onderscheid tussen binnen en buiten kleiner vervaagt. De bibliotheek en de gastenkamers zijn voorzien van schuifschermen waarmee ze in open verbinding staan met de binnenplaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer