Ga naar hoofdinhoud

Hoofdkantoor Smartmill toont alle facetten van hout

Het Canadese Smartmill ontwikkelt geautomatiseerde systemen voor de houtverwerkende industrie. Voor het ontwerp van het nieuwe hoofdkantoor, legde architectenbureau Atelier Guy Architectes dan ook de nadruk op het creëren van een ‘showcase voor innovatie’ met een volledige houten structuur. De 2.000 vierkante meter is opgedeeld in een administratief paviljoen aan de straatzijde en een fabrieksdeel dat uitkomt in de achtertuin.

Binnen is de architectonische trap, uitgevoerd in de levendige kleuren van het bedrijf, een echte blikvanger. Opvallend is verder de lichtheid van de structuur die uit drie grote driehoekige secties van gelijmde gelamineerde houten elementen bestaat. Dit maakt een kolomvrije overspanning mogelijk

De fabrieksruimte bestaat uit een boogdak van lange gebogen gelijmde gelamineerde houten spanten waarmee een grote overspanning zonder kolommen is gerealiseerd. De eenvoud van het houten dak in combinatie met de integratie van een breed horizontaal raam bovenaan de werkplaats draagt bij aan de kwalitatief hoogwaardige werkomgeving.

Het grootste deel van de buitenmuurbekleding van het gebouw heeft de architect gemaakt van Oosterse witte ceder; een lokaal, duurzaam en onderhoudsarm materiaal. Aan bepaalde delen van de gevel zijn planken en latten van hetzelfde materiaal bevestigd. Hierdoor krijgt de muur een meer gestructureerde afwerking en is de gevel verrijkt met het resulterende licht en schaduwen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer