Ga naar hoofdinhoud

Hout op baksteen

De Spaanse studio Agora Arquitectura heeft een verlaten bakstenen gebouw omgebouwd tot basis voor een verhoogd houten huis aan de rand van Barcelona. Het huis – met de toepasselijke naam ‘House on a Brick Base’ – herinnert met het bakstenen fundament aan de oude manier van bouwen op de plaats. Het houten deel staat voor het heden en de toekomst.

Binnen de schil van het gebouw zijn twee loodrechte bakstenen muren gebouwd die middels een T-vorm vormen het interieur verdelen en het houten gebouw ondersteunen. Om de verschillende niveaus van het gebouw met elkaar te verbinden, zijn externe bakstenen trappen ingebed. We de trap volgt, ontdekt een 100 jaar oude olijfboom die uitnodigt om de ruimte voor de hoofdingang te betreden.

De architect heeft het nieuwe, houten huis opgebouwd uit geprefabriceerd kruislings gelamineerd hout (CLT) en bekleed met witgekalkte kurk. Tevens is naast het huis een verhoogde tuin gecreëerd. In de houtskeletbouw zijn grote ramen op één hoogte aangebracht die een ‘zee’ aan daglicht binnenlaten.

Binnen in het huis springt de wenteltrap direct in het oog. Deze trap verbindt de oude en nieuwe delen van de woning en loopt door tot de tweede verdieping. Een groot dakraam boven deze trap draagt bij aan voldoende natuurlijk licht op de begane grond. Verder zijn binnen witgekalkte multiplex wanden gerealiseerd even als houten plafonds voor een rustiek sfeer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer