Ga naar hoofdinhoud

Groene school inspireert kinderen

Onder de naam ‘Green School’ transformeerde BOON design thinkers een boerderij van zestig hectare naar een school die zich richt op de ontwikkeling van zowel de cognitieve functies als het emotionele welzijn van kinderen. Dit uitgangspunt heeft onder meer geleid tot veel organische vormen en een ontwerp dat verbinding met de natuur stimuleert.

Organische vormen betekent dat de architect bijna alle hoeken uit het ontwerp heeft verwijderd. In de architectuur overheersen dan ook vooral gebogen houtvormen waarmee een sfeer is gecreëerd die out-of-the-box denken ondersteunt. Verbinding met de natuur moet bovendien leiden tot leerlingen die zich bewust zijn van hun omgeving.

De composietstructuur van het gebouw bestaat voornamelijk uit hout in de vorm van 24 gebogen structurele elementen die in een cirkelvorm zijn gerangschikt. Er is minimaal gebruik gemaakt van beton; dit materiaal is uitsluitend te vinden in de vier atriumfunderingen. Voor de rest koos de architect voor houten palen.

De overige delen van het gebouw zijn vervaardigd van verschillende soorten hout. Zo is de vloerconstructie van PLT-paneel, het schrijnwerk van Accoya-hout, de terrasplanken van Nieuw-Zeelands beukenhout en op de buitenmuren zijn macrocarpa-buitenplanken gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer