Ga naar hoofdinhoud

Houten uitbreiding IJzeren Man

Het oorspronkelijke door Ton Wijnhoven ontworpen natuur- en milieucentrum De IJzeren Man in Weert was aan uitbreiding toe. De bestaande stenen constructie had esthetische kwaliteiten. Naar ontwerp van architect Boris van Eijsden zijn die gehandhaafd en worden zelfs versterkt door een uitbouw van HSB met een houten bekleding.

Het Brabantse natuurgebied De IJzeren Man is méér dan de plas van dezelfde naam waar altijd als een van de eerste schaatstochten op natuurijs worden georganiseerd. Het is een flink stuk natuur waar veel gerecreeërd wordt maar ook veel biodiversiteit gekoesterd wordt. Het natuur- en milieucentrum doet er alles aan om zowel kinderen als volwassenen te interesseren in de natuur met exposities en bijvoorbeeld een ‘aaigang’ en een biotopenwand. Juist die expositieruimte werd te krap voor de opstellingen en de steeds groeiende aantallen bezoekers. Hiervoor werd Boris van Eijsden benaderd.

De vraag was om het ontwerp van Ton Wijnhoven zoveel mogelijk te respecteren en daarbij meer de nadrukt tussen binnen en buiten, de omringende natuur, te leggen. Waar wijnhoven met minerale materialen werkte en die in schuine wanden en daken plaatste, koos Van Eijsden voor een afwijkend materiaal, hout, maar relateerde zijn vormentaal aan die van het bestaande gebouw. Dat levert een bijzonder samengaan van volumes op van materialen die elkaar respecteren en aanvullen. In de nieuwe aanbouw, die in totaal vier ruimten omvat zijn de grote ramen opvallend die de natuur als een panorama presenteren. De hemelwaterafvoer leidt naar een nieuw aangelegde wadi. De aanbouwen zijn in houtskeletbouw gerealiseerd. De gevelafwerking, zowel binnen als buiten, is van hergebruikt hout.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer