Ga naar hoofdinhoud

Huis en kinderdagverblijf in Bremen

De wijk Ellener Hof bestaat uit 500 veelal door de overheid gefinancierde appartementen en is ontwikkeld voor de Bremer Heimstiftung. De nieuwe wijk in het oosten van Bremen is gebaseerd is op het imago van een dorp en zoveel mogelijk opgebouwd uit hout.

In het project van ZRS Architekten Ingenieure zijn negen appartementen en een kinderdagverblijf gerealiseerd. Het woongebouw telt vijf verdiepingen, het kleinere gebouw twee verdiepingen. Met een uniform gevelontwerp van voorvergrijsd Scandinavisch sparrenhout lijken de twee afzonderlijke huizen als een paar.

Het project wordt gekenmerkt door het consequente gebruik van hernieuwbare bouwmaterialen waaronder veel hout: de skeletconstructie biedt een hoge mate van flexibiliteit voor toekomstige verbouwingen terwijl het aandeel beton tot een minimum is beperkt. Naast de draagconstructie en buitenmuren zijn ook de scheidingswanden, het trappenhuis, de liftschacht en de balkons van hout.

Op componentniveau vallen de omkeerbare verbindingen en de robuuste constructie op waardoor de gebouwschil volledig demonteerbaar is. Het aandeel isolatiemateriaal op aardoliebasis is geminimaliseerd; in plaats daarvan wordt gebruik gemaakt van cellulose, houtvezelisolatie en schuimglas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer