Ga naar hoofdinhoud

Hybride school

In opdracht van een samenwerkingsverband tussen de basis- en middelbare scholen ein Odelzhausen, ontwierp Schankula Architecten een elegant schoolgebouw met aandacht voor materiaalefficiëntie. Bouwelementen zoals de zichtbare hybride plafonds van hout en beton zijn bijvoorbeeld dragend en tegelijkertijd fysiek effectief.

Het schoolgebouw bestaat in feite uit twee gebouwen me elk vier verdiepingen. Deze zijn met elkaar verbonden via een – met daglicht gevulde – hal die tevens dienst doet als centrale ontmoetingsruimte.

De flexibele ruimtestructuur maakt de implementatie van moderne onderwijsmethoden mogelijk. Zo bevindt zich tussen elk van de twee lokalen een schakelbare groepsruimte. Verder realiseerde de architect in de gang zogenaamde ‘leernissen’ die naar wens ook bij de les zijn te betrekken. Het concept is aangevuld met leerbruggen in de hal, die verdere onderwijsmogelijkheden bieden.

De overwegend houten constructie van het gebouw is voor een belangrijk deel geprefabriceerd. Dit heeft geresulteerd in een korte montagetijd en hiermee weinig overlast voor de leerlingen en docenten. De houten vlakken van plafonds en dragende wanden zijn grotendeels zichtbaar gebleven om onder meer een vriendelijke en haptisch aangename sfeer te creëren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer