Ga naar hoofdinhoud

Japans huis uit 1961 geremonteerd in Duitsland

Een bijzonder houten huis, ontworpen door Kazuo Shinohara (1925-2006) is gedemonteerd en heropgebouwd in Duitsland. Meubelmaker Vitra zette het op zijn campus als voorbeeld van tijdloos design.

Het gaat om Umbrella House, gebouwd in 1961 en één van de kleinste ontwerpen van de Japanse meester. Die er meteen een discussie mee uitlokte over de grenzen van zowel de Japanse als de Westerse architectuur, wat zijn naam vestigde als één van de grootste architecten van zijn generatie, schrijft World Architects.

Het huis, met een omtrek van 7 bij 7, heeft precies één pilaar, iets uit het midden geplaatst. De tatami-kamer staat centraal, daaromheen liggen de vier andere ruimten, voor koken, slapen en eten, waarbij de ruimten niet gescheiden zijn met muren (de tatamikamer is dat wel, met verschuifbare schermen). Het strookt met de theorie van Shinohara dat een huis een kunstwerk is en moet bestaan uit ‘wasteful space’, ruimte die ‘verkwist’ mag worden.
Het geheel houten huis stond op de nominatie om gesloopt te worden ten behoeve van de aanleg van een snelweg. In Japan is zo goed als geen monumentenbescherming voor moderne architectuur. Het Duitse Vitra heeft in Weil am Rhein (vlakbij Bazel) een design museum en tevens de Vitra Campus, waar meerdere zeer bijzondere gebouwen te zien zijn. Het houten Umbrella House kon relatief eenvoudig gedemonteerd worden, verscheept en opnieuw gebouwd omdat het uit hout en lichte materialen gemaakt is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer