Ga naar hoofdinhoud

Parametrisch paviljoen van de Universiteit van British Columbia

Studenten van de University of British Columbia bouwden in slechts drie dagen het Mille-feuille-paviljoen. Bij de bouw van deze zelfdragende structuur is afgezien van het gebruik van schroeven of spijkers. Daarentegen ontwierpen de studenten het paviljoen parametrisch en vervaardigden het via robotproductie.

Het doel was een lichtgewicht, zelfdragende structuur te maken die parametrisch ontwerpen in combinatie met robottechnieken test. Het eindresultaat is een vrijstaande multiplex constructie die gemaakt is met pure hout-op-hout verbindingen zonder schroeven of spijkers.

43 banen verbinden 150 houten planken tot een meerlagige, mille-feuille-achtige gelaagde structuur – vandaar de naam van het project. Om het paviljoen op deze manier te bouwen, moesten alle werkstappen zorgvuldig worden gepland en was de exacte volgorde bij het monteren van de houten verbindingen cruciaal.

De constructie verlegt de fysieke grenzen van elastisch gebogen multiplexelementen. Alle elementen zijn opgevat als een ontwerp-tot-fabricagesysteem en vervaardigd door een industriële robot met acht assen. De tijdelijke structuur combineert een traditioneel materiaal – hout – met zeer nauwkeurige ontwerp- en fabricagetechnologieën en laat zien hoe onconventionele combinaties de gebouwde omgeving van de toekomst kunnen vormgeven.

Het millefeuillepaviljoen is het vijfde tijdelijke paviljoen dat sinds 2015 door studenten is gebouwd. Het heeft iets weg van een rieten mand en scheepsbeplanking en kwam tot stand in een gezamenlijk atelier van de School voor Architectuur en Landschapsarchitectuur (SALA) en het Centrum voor Geavanceerde Houtverwerking (CAWP ).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer