Ga naar hoofdinhoud

Recyclebare houten constructie

In de luxe wijk Berlijn-Nikalassee realiseerde Rundzwei Architecten een ruime houten villa van 350 m2. Kenmerkend is de toepassing van de smalle houten latten die de leefruimte vergroten maar tevens dienst doen als zonwering én een functie vervullen in het kader van privacy. De innovatie houten constructie is bovendien volledig recyclebaar.

Bij het ontwerp van de villa vormde duurzaamheid een centraal thema. Dit is onder meer terug te vinden in het materiaalgebruik waarin hout een hoofdrol speelt. Met uitzondering van de betonnen keldermuren, is het gebouw ontworpen als een puur houten constructie. De binnenwanden (ook in het souterrain) zijn dragende massief houten wanden en de buitenwanden zijn gerealiseerd met prefab elementen in houten paneelconstructie. Als isolatiemateriaal werd houtwol gebruikt.

Aan de binnenzijde zijn alle plafonds – inclusief het kelderplafond – van hout. Daarnaast hebben de architecten de binnenmuren bekleed met gipsvezelplaten en kalkpleister, wat bijdraagt aan de natuurlijke airconditioning van het interieur. Tot slot zijn vloer- en trapbekleding, maar ook de zitramen of de armaturen in de gang en keuken, gemaakt van natuurlijk eikenhout.

Om latere recycling van de componenten in de zin van een circulaire economie mogelijk te maken, is zoveel mogelijk afstand gedaan van lijmverbindingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer