Ga naar hoofdinhoud

Samenwonen als alternatief voor een eengezinswoning

Op de plaats van een afgebrande schuur in Oberaach (Zwitserland), bouwden Lukas Imhof en zijn team een appartementengebouw. Het doel was om een goedkope, dichte woonvorm te creëren als alternatief voor een eengezinswoning.

Enerzijds heeft de architect zich bij de wederopbouw laten inspireren door de historische schuur met zijn twee schuurdeuren en hoge schuurpassages daarachter. Ook de typische rode Eternitgevel aan de weerzijde, het pannendak met de glazen pannen en de houten gevel, zijn behouden gebleven. Dit als kenmerkend onderdeel van de Thurgauer schuurtypologie.

Anderzijds bestond de wens om een nieuw, eigentijds en meer stedelijk woongebouw te ontwikkelen. Dit leidde bijvoorbeeld tot de gezamenlijke entree en buitenruimte onder het grote schuurdak. Verder zijn de gevels van het appartementencomplex betimmerd met licht hout en ook in het interieur is gebruik gemaakt van het duurzame, sfeerverhogende bouwmateriaal. Onder meer voor de plafonds.

Tot slot zijn er bewuste keuzes gemaakt om de kosten van het project binnen de perken te houden. Zo is er afgezien van directe toegang vanuit de garage tot de appartementen. Dit had als prettig neveneffect dat alle bewoners bij thuiskomst over de gemeenschappelijke binnenplaats lopen wat menselijk contact tussen de bewoners bevordert.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer