Ga naar hoofdinhoud

Sociale woningbouw in CLT

Het sociale woningbouwproject 36 Ferragus omvat vijftien eenheden die bestemd zijn voor de noordelijke buitenwijk van Parijs: Aubervilliers. Pietri Architectes draagt hiermee bij aan een oplossing voor het feit dat ongeveer tweederde van de inwoners van Aubervilliers in een bepaalde vorm van sociale huisvesting woont. De studio koos voor geprefabriceerde componenten en hout als belangrijkste bouwmateriaal.

De basis van de woonheden vormt een bestaande woonstructuur uit het begin van de twintigste eeuw die niet meer wordt gebruikt. Dat betekent dat de architect te maken heeft met de tegenstellingen tussen oud en nieuw. Dit is ingevuld door het gebouw volledig te renoveren met behoud van de oorspronkelijke uitstraling.

Het gerenoveerde gebouw heeft een trappenhuis en één appartementseenheid per verdieping. Daarbij is de CLT-constructie benut om twee woningen te realiseren voor elk deel van de uitbreiding. Tussen de twee gebouwen zijn hallen, loopbruggen en looppaden gecreëerd die een fysieke verbinding tot stand brengen.

Opvallend is tot slot de uitstraling van het gebouw waarin is gespeeld met het contrast tussen het antracietkleurige zink en het hout dat bij een van de twee gebouwen is toegepast voor de brede, taps toelopende kozijnen. Ook in de appartementen zelf is onder meer gewerkt met houten vloeren om de ruimtes een lichte, warme uitstraling te geven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer