Ga naar hoofdinhoud

Tegenlicht 20 oktober over de ‘houten eeuw’

Het VPRO-programma Tegenlicht besteedt op 20 oktober aan houtbouw en stelt zich vragen zoals of bouwen met kruislaaghout en andere houtbouwvarianten een duurzame oplossing is.

Aan het woord komt in ieder geval de Britse architect Andrew Waugh, die groot voorstander is van meer houtbouw. Zijn Londense bureau Waugh Thistleton Architects loopt volgens de makers van het programma ‘wereldwijd voorop in bouwen met CLT’. In ieder geval realiseert hij al enige tijd grootschalige sociale woningbouwprojecten van kruislaaghout.

De probleemstelling volgens de redactie: ‘Nederland staat voor een paradoxale opgave: meer bouwen en minder uitstoten. Om de woningnood op te lossen moeten er voor 2050 in Nederland meer dan één miljoen woningen worden gebouwd. Maar met onze huidige manier van bouwen (voornamelijk met beton) overschrijdt dat milieunormen. Biedt bouwen met hout de oplossing? (…)

Wat zijn de mogelijkheden en obstakels om CLT op grote schaal toe te passen in de bouw? Staan we aan de vooravond van een ‘houten eeuw’? Of is dit verhaal te mooi om waar te zijn? Er wordt immers ook gepleit voor het ‘met rust laten’ van de natuur, en om minder bomenkap. Is er überhaupt wel genoeg areaal voor de voor houtbouw benodigde productiebossen? En moet ‘natuur’ wel op deze manier worden gecommodificeerd?

Eén reactie op “Tegenlicht 20 oktober over de ‘houten eeuw’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer