Ga naar hoofdinhoud

Traditioneel en creatief woongebouw

De gebouwengroep Mettenweg in Stans (Zwitserland) dateert uit de 16e eeuw en is een voormalig gemeenschapscentrum waartoe ook een kapel uit 1692 behoort. Het dient al eeuwenlang het welzijn van behoeftigen. Ook het nieuwe woongebouw van de hand van BGP (Bob Gysin) is bestemd voor mensen die ondersteuning nodig hebben.

De architect ontwierp het nieuwe woongebouw door uit te gaan van een centrale kern waar vier rechthoekige volumes omheen zijn gerangschikt. Deze zijn elk toegankelijk vanuit de gemeenschappelijke ruimte. Hiermee biedt het gebouw uiteindelijk acht verpleeghuizen met in totaal 48 kamers.

Om aan te sluiten bij de lokale bouwtraditie is het huis ontworpen als een zichtbare houtconstructie op een minerale ondergrond. Hout is tevens rijkelijk gebruikt voor het interieur waar het bijdraagt aan een warme en vertrouwde sfeer. Verder zin de gevels en de constructie gebaseerd op traditionele houtbouw.

De begane grond van gestort beton en prefab betonelementen vormen de basis voor de houten constructie. Plafonds van hout-betoncomposiet (Bresta) worden ondersteund daarbij door balken van naaldhout. Door toepassing van een sprinklerinstallatie was het mogelijk om deze draagstructuur in het interieur zichtbaar te laten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer