Ga naar hoofdinhoud

Woongebouw voor mensen met bijzondere zorg

In het Zwitserse Stans realiseerde Bob Gysin Partner (BGP) het nieuwe woongebouw Mettenweg. Hier is plek voor ‘mensen met bijzondere zorg en zorgbehoeften, ongeacht leeftijd’. De architect is er daarbij in geslaagd om de gebouwen te integreren met de aangrenzende gebouwen en de natuur door een gefacetterde constructie toe te passen.

Het gebouw omvat in totaal 48 kamers die ontworpen zijn met het oog op veiligheid en gezelligheid voor de bewoners. Dit betekent dat er zowel rustige als levendige ruimtes, hoekjes en ontmoetingspunten zijn gerealiseerd die bewoners en medewerkers uitnodigen om de woning naar eigen inzicht en behoefte te gebruiken.

Met kamers die rond een centrale kern zijn gerangschikt, heeft BGP ervoor gekozen aantrekkelijke omlopen en collectieve ruimtes te creëren in plaats van de bekende sobere gangen. Verder draagt de zichtbare houtconstructie – gebaseerd op lokale bouwtradities en vakmanschap – in combinatie met het serene interieur bij aan een warme en vertrouwde sfeer.

De gevel en constructie van het gebouw zijn gebaseerd op traditionele houtconstructies met constructieve houtbescherming. De begane grond bestaat uit ter plaatse gestorte beton- en prefab betonelementen die de basis vormen voor de houten woningen. Een paal- en balkensysteem van naaldhout ondersteunt het Bresta (horizontaal deuvelsysteem) hout-beton composietplafond dat tevens een akoestische rol vervult.

Om ervoor te zorgen dat de houten gevels goed drogen na regen en sneeuw, verdrijft achterventilatie vocht uit de gevelbekisting. De toepassing van chemische houtverduurzaming op zwaar belaste bouwdelen wordt toegepast volgens het principe ‘zo weinig mogelijk, zo veel als nodig’, aldus het atelier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer