Ga naar hoofdinhoud

België opent ‘meest circulaire kantoor van de Benelux’

De claim is voor eigen rekening, maar circulair ís het, het Kamp C-gebouw. Het kantoor is dan ook bedoeld als proeftuin en demonstratieobject voor circulair bouwen. Het gebouw werd deze week officieel opgeleverd.

Het spreekt vanzelf dat dit gebouw in Westerlo, in de provincie Antwerpen, waarin Kamp C, het provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw kantoor houdt, van hout gebouw ids. Het bestaat uit gestandaardiseerde modulaire wanden, vloeren, kolommen en balken. De bouwelementen zijn HSB, GL en CLT. De organisatie spreekt van een constructie waardoor het gebouw makkelijk aanpasbaar, uitbreidbaar en te renoveren is, en ‘de componenten zijn eenvoudig te recupereren en behouden zo hun waarde op lange termijn. Bouwen met statiegeld wordt nu mogelijk.’
Alle gebruikte materialen zijn terug te vinden in een Building Information Model (BIM) waaraan het materialenpaspoort rechtstreeks wordt gekoppeld. BIM is een digitaal model dat alle gegevens van een gebouw bundelt en waarmee alle bouwpartners samenwerken.

Naast de houten constructie is er nog veel meer duurzaam en circulair aan het pand. Zo is de gevelbekleding gemaakt van hout van een voormalige evenementenlocatie in Antwerpen, Hangar 26. De fundering bestaat uit cementloos en voor een groot deel gerecycled beton. Ook verder worden er biobased en hergebruikte materialen ingezet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer