Ga naar hoofdinhoud

Bouw Atlassian begonnen

De bouw is begonnen van de fascinerende hybride hoogbouw Atlassian in Sydney, Het gebouw, gekenmerkt door een stalen exoskelet en een grote open daktuin, moet het hoogste hybride gebouw ter wereld worden.

Berichten over de eerste ontwerpen en vergunningaanvragen voor Atlassian zijn tamelijk recent. Ze haalden in 2020 de wereldpers en dus ook de kolommen van deze site. Built moet met 84 verdiepingen zo’n 180 meter hoog worden en laat dan andere hybride reuzen zoals HoHo in Wenen (84 meter) en Ascent in Milwaukee (87 meter) ver beneden zich.

Miljardenbedrijven

Het enorme gebouw wordt gerealiseerd door het Australische bouwbedrijf Built (met een omzet van 2,5 miljard Australische dollars, 1,6 miljard euro zelf bepaald geen kleine jongen) in een joint venture met de Japanse ontwikkelaar en ingenieursbureau Obayashi Corporation (omzet ca 7 miljard euro). De opdrachtgever is vastgoedbelegger Dexus dat een belegd vermogen van 30 miljard euro beheert.

Hernieuwbare energie

Atlassian wordt een ‘proof of concept’ voor een heel nieuw soort van hybride houtbouw. De stijfheid en stevigheid moet voornamelijk van het stalen exoskelet komen waar de glazen gevel in geïntegreerd is. Het glas is automatisch zonwerend en genereert ook zonne-energie. De bedoeling is dat het gebouw alsmede de bouw voor 100 procent door hernieuwbare energie zal worden aangedreven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer